Savooisalade met radijsjes

Savooisalade met radijsjes

Savooikool hoef je niet altijd te verwerken tot een rustieke maaltijd.  Ik postte eerder mijn recept voor heerlijk gevulde savooikool met een Oosterse twist.  Hebben jullie dat al geprobeerd?
Weer eens iets helemaal anders is deze fantastische savooisalade met radijsjes.  Misschien is het wel de geribbelde bladstructuur van de savooikool dat deze salade een bijzonder speels effect geeft.  Of is het de combinatie van de smaak van savooikool met het pittige van de radijsjes en het zoete van de appel waar ik dol op ben?  De spekjes nemen de zoute kant voor hun rekening en de “crunchy” waar ik zo van hou in een salade komt van de walnoten.  Ooh wat is mijn liefde voor deze salade weer groot!  Benieuwd of jullie hier ook voor smelten?

Wat heb je nodig voor 4 personen:
400 g savooikool
1 handvol radijsjes
1 rode appel
250 g spekblokjes
1 handvol walnoten

2 eetlepels appelazijn
6 eetlepels lekkere olijfolie
2 theelepels mosterd
4 theelepels agavesiroop of honing
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper

Pecorino kaas

Hoe maak je het:
Snij de savooikool eerst in vieren en vervolgens in zeer dunne reepjes.  Was de koolreepjes onder stromend, koud water en laat uitlekken aan de kant.
Bak de spekblokjes krokant.  Meng de blokjes spek onder de savooireepjes.
Was de radijsjes en snijd ze flinterdun.  Gebruik eventueel een mandoline.  Voeg ze bij de savooikool.
Tijd om de appel in julienne te snijden.  Was de appel en snijd plakken rond het klokhuis.  Je hoeft de appel niet te schillen.  De rode kleur past perfect bij al dat groen van de savooikool.  Snijd de plakken vervolgens in dunne sliertjes.  Ook de julienne van appel mag bij de rest van de salade.
Maak een vinaigrette van de appelazijn, olijfolie en mosterd.  Breng op smaak met de agavesiroop, peper en zout.
Meng de vinaigrette voorzichtig onder de salade.  Stamp vervolgens de walnoten grof en voeg ze onder de salade.
Presenteer  de salade op een mooi bord.    Serveer er wat vers geraspte Pecorino kaas bij.  Heerlijk toch?

Liefs,

mieke

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply