Schuimtaartjes

Schuimtaartjes

Een (feest)maaltijd is natuurlijk niet compleet zonder een dessert.  Ik hou van heerlijke, eenvoudige toetjes die ik het liefst (bijna) helemaal op voorhand kan maken.  Deze schuimtaartjes voldoen aan mijn “dessertwens” en ogen dan ook nog eens super feestelijk.  Top dus …

Ik heb de taartjes graag licht, luchtig en droog vanbinnen, maar je kan ook maïzena toevoegen en spelen met de temperatuur van de oven en dan zouden ze vanbinnen “chewy” moeten blijven.
De schuimtaartjes bestaan uit eiwit dat we gaan “drogen” in de oven.  Hou hier even rekening mee voordat je enthousiast aan de meringue begint te kloppen.


Wat heb je nodig (voor 4 personen):
Verhouding voor meringuebeslag: per eiwit (30 g) gebruik je 60 g suiker.

Schuimtaartjes:
eiwit van 2 eieren (60 g) zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn.
120 g poedersuiker
enkele druppels witte wijnazijn

Vulling:
300 g frambozen
300 g blauwe bessen
eventueel aardbeien, rode bessen enz …
250 g mascarpone
150 ml magere yoghurt
100 ml slagroom
2 eetlepels suiker
2 eetlepels citroensap

Poedersuiker en verse munt voor de afwerking

Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 120°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Weeg alle ingrediënten voor de schuimtaartjes zorgvuldig af.

Doe de eiwitten in een mengkom (die niet van plastic is).  Zorg dat de kom en garde vetvrij is.  Begin langzaam te kloppen (je zit belletjes ontstaan).  Voer dan de snelheid op tot het eiwit stijve pieken vormt.  Voeg de suiker lepel per lepel aan het eiwit toe.  Zorg ervoor dat het schuim telkens weer stijve pieken vormt voordat je een nieuwe eetlepel suiker toevoegt.  Blijf kloppen tot alle suiker is opgelost.  Druppel de azijn voorzichtig bij het mengsel.  Neem een beetje mengsel tussen je vingers, als het nog korrelig aanvoelt, blijf je verder kloppen.  Het resultaat van al dit kloppen is een mooi, glanzend en dik mengsel dat in een piek op het topje van je vinger blijft staan.

Maak 8 hoopjes op de beklede bakplaat en vlak de bovenkant wat af. Zet de bakplaat in het midden van de warme oven.  Het droogproces neemt een uur tot 2 uren in beslag.  Open de oven niet tijdens het droogproces.  De schuimtaartjes mogen niet bruinen, ze zijn klaar wanneer je ze los ziet komen van het bakpapier.
Zet de oven uit, maar laat de deur toe.  Laat de schuimtaartjes verder drogen en afkoelen in de gesloten oven.

Vlak voor het opdienen, maak je het mengsel voor op de taartjes.  Hiervoor roer je de mascarpone, de yoghurt, de suiker en het sap tot een gladde massa.  Klop de room toe en voeg bij het mascarpone/yoghurt mengsel.

Was de vruchten en laat ze uitlekken.
Schep wat van het mengsel op de schuimtaartjes, versier met de vruchten en werk af met poedersuiker en muntblaadjes.

Tadaaaaa!

Liefs,

mieke

 


image_pdfimage_print

Leave a Reply