Half koud is misschien wel de beste omschrijving die bij deze typische Belgische zomer hoort. De ene dag een blauwe hemel met een stralende zon om de volgende dag weer fris en grijs te starten. Niets aan te doen, maar misschien kan ik je wel opbeuren met mijn vakantietip die ik met heel veel kookliefde met je deel. Maak op een regenachtige dag deze Semifreddo met zomerfruit en stop het in je diepvries. Haal het uit het vriesvak wanneer de zon schijnt en je hebt genoten van een heerlijke barbecue. Meestal hou je die avond dat ene plaatsje vrij voor een zoet, fruitig en deze keer half koud dessertje? Met dit Mie en Place ideetje tover je in “no time” dat perfecte nagerechtje op tafel. Wat denk je? Iets voor jou? Misschien lees je nog graag wat leuke weetjes over deze Semifreddo met zomerfruit:
– Semifreddo is een Italiaans nagerecht dat “half koud” wilt zeggen.
– In Spanje noemen ze dit Semifrio.
– Het dessert lijkt op roomijs, maar je hebt er geen ijsmachine voor nodig, … als dat niet handig is?
– Je kan er makkelijk je eigen twist aan geven door te variëren met fruit, koekjes, chocolade enz …
Klaar voor het recept?
Wat heb je nodig (voor ongeveer 8 personen):
Basisrecept Semifreddo:
500 ml room
snuifje zout
4 (kraakverse) eieren
100 g suiker
10 tal Mariakoekjes
1 vanillestokje
Afwerking:
handvol rood fruit uit de diepvries
enkele eetlepels suiker
vers seizoenfruit (ik koos voor: kersen, aardbeien, blauwe bessen en frambozen)
Hoe maak je het:
Neem een bakvorm voor cake en wrijf deze zorgvuldig in met wat olijfolie. Bekleed het blik met plasticfolie dat je een stuk over de randen laat hangen. Deze 2 trucjes zullen je helpen om je Semifreddo makkelijk uit de vorm te halen.
Splits de eidooier en het eiwit (er mag zeker geen eigeel bij het eiwit). Klop de eidooiers op met de suiker. Doe dit tot het mengsel wit ziet en de suiker opgelost is. Klop vervolgens het eiwit op met een snuifje zout. Zorg ervoor dat je dit doet in schoon en vetvrij materiaal anders zal je eiwit niet stijf genoeg zijn. Begin (machinaal of met een handklopper) de eiwitten zachtjes te kloppen, verhoog de snelheid wanneer je luchtbelletjes ziet. Je bent klaar met kloppen wanneer je de eiwitten omgedraaid boven je hoofd kan houden 😊. Schraap het vanillemerg uit de vanillestok en voeg dit bij de room. Klop de room zorgvuldig tot slagroom. Meng nu een deel van de opgeklopte room onder het mengsel van eigeel. Spatel het onder elkaar en voeg dan het volgende deel toe. Meng vervolgens deel per deel het opgeklopte eiwit onder de mousse. Schep een deel van de Semifreddo in de bakvorm en leg dan een deel verkruimelde koekjes in de vorm. Lepel weer wat mousse erbovenop enz … Sluit de gevulde cakevorm af met de plasticfolie en plaats minstens een nacht in de diepvriezer.
Haal de het dessert ongeveer 15 minuten op voorhand uit de diepvriezer. Spoel ondertussen het fruit en maak een topping van het bevroren fruit en wat suiker. Breng het aan de kook en mix vervolgens glad. Je kan het eventueel zeven voor een gladder resultaat. Plaats de Semifreddo met zomerfruit op een bord en werk deze af met de topping en het verse fruit.
Heel benieuwd wat jij van deze perfecte afsluiter vindt. Laat je iets weten?
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
liefs,
