Shakshuka

Shakshuka

5 redenen om van shaksuka te houden.  Op 1: de naam want zeg nu zelf, dit van oorsprong Tunesisch eenpansgerecht, heeft een naam dat op zijn minst je nieuwsgierigheid prikkelt.  Op 2: Heb je eieren en tomatensaus  in huis dan zit je al goed.  Meer heb je immers niet nodig voor de basisversie van dit fantastisch gerecht met Oosterse invloeden.  Shaksuka wordt namelijk omschreven als gepocheerde eieren in (pittige) tomatensaus.  Misschien word je hier niet meteen wild van, maar als ik je vertel dat je eindeloos kan combineren, dan weet ik zeker dat dit je aandacht trekt.  Trek je koelkast alvast open en kijk wat je nog kan vinden.  Deze variatie met extra kruiden en groenten zijn voor mij redenen genoeg om op 3 te staan.  De prachtige rode kleur laat mij eten met mijn ogen en geloof me wanneer je dit serveert aan je gasten voor ontbijt, lunch of avondmaal dan zal je hun oogjes zien blinken.  Dit gerechtje is lekker met gegrild brood of met een slaatje.  Ben je nog niet overtuigd? Dan kan ik je nog vertellen dat dit een gezond gerecht is met weinig koolhydraten, maar rijk aan eiwitten.  Who loves shakshuka?  Mie, mie mie … and you?

Wat heb je nodig (voor 4 personen):
4 zoete puntpaprika’s
handvol baby spinazie
4 tomaten
1 blikje tomatenpuree
1 grote ui
1 teentje look
4 eieren
peterselie voor de afwerking
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper
komijnpoeder
paprikapoeder
cayennepeper
bio kokosolie

Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 180°C.
Schil de ui en snipper fijn.  Plet de look en snijd heel fijn.  Smelt een lepeltje kokosolie in een stoofpot en fruit de ui glazig.  Snijd ondertussen de zoete puntpaprika’s in repen en voeg ze bij de ui.

Emondeer of ontvel de tomaten.  Hiervoor was je ze eerst onder stromend water en verwijder je het groene kroontje.  Maak met een scherp mes een kruisje in de top van elke tomaat.  Leg ze in een diepe schaal en giet er kokend water over.  Giet na een 15-tal tellen het warme water weg en spoel de tomaten meteen af onder koud stromend water.  Nu kan je met een scherp mes het vel van elke tomaat verwijderen.  Verdeel de tomaten in partjes en voeg bij de paprika’s.  Ook de look mag erbij.  Breng op smaak met een snuifje cayennepeper, komijnpoeder en paprikapoeder.  Laat onder een deksel rustig sudderen tot de paprika’s gaar zijn.  Voeg enkele lepels tomatenpuree toe zodat de saus een beetje dikker wordt.

Verdeel de geurige tomatensaus over ovenschaaltjes.  Verdeel wat blaadjes spinazie over de schaaltjes. Breek in elke potje een eitje.  Kruid het ei met grof zout en wat vers gemalen zwarte peper.  Zet de schaaltjes in de warme oven en haal ze eruit wanneer het eiwit gestold is. Werk af met vers gehakte peterselie.

Heerlijk met een groen slaatje of met wat gegrild brood.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply