Sharing dinner

Sharing dinner

Sharing dinner is trendy, maar vooral zo gezellig.  Niets maakt mij gelukkiger!  Wie mij een beetje kent, weet dat wij hier thuis dol zijn op onze ‘tapas’ avondjes .  Verschillende gerechtjes bij elkaar, proeven van diverse smaken, goed gezelschap en een glaasje wijn.  Deze lange apéro- of borrelmomenten met mijn gezin of met vrienden zijn mij zo dierbaar, echt!

Het aanbod kant-en-klare hapjes is bijzonder groot, maar zelf een sharing buffet op tafel toveren is echt niet moeilijk.  Het samenstellen van een maaltijd die bestaat uit allerlei lekkere gerechtjes doe ik zo graag!  Toegegeven, een beetje organiseren op voorhand is noodzakelijk om nadien als gastvrouw gezellig en zonder stress mee aan tafel te kunnen zitten.  Gelukkig ben ik “Mie en Place”.  Ik geef jullie enkele tips mee om samen heerlijk en uitgebreid te sharen en te borrelen … Kijk even in mijn receptenindex om nog meer inspiratie op te doen.

Variatie is het sleutelwoord voor de perfecte sharing dinner party, maar samenhang is minstens zo belangrijk.  Bedenk dus op voorhand of je de focus op lekker Vlaams wilt houden of dat je liever voor bijvoorbeeld de Spaanse, Franse of Oosterse smaken gaat? Kies vervolgens vanuit je thema om gerechten bij elkaar te kiezen die samen je maaltijd gaan vormen.

Ik ga meestal voor makkelijke borrelplanken binnen het thema, gecombineerd met mijn in het seizoen, met liefde gemaakte gerechten die ik presenteer in mooie schotels of kommen.  Kies voor een aantal gerechten die je bijna helemaal op voorhand kan klaarmaken.  Individuele porties zoals  lepeltjes, vorken, glaasjes kunnen natuurlijk ook, maar die geven je meer werk.

Begin met het samenstellen van de borrelplanken.  Denk hiervoor aan verschillende soorten zachte en harde kazen, een warm kaasje of kaassoezen die je gaat combineren met charcuterie zoals worstjes, paté, chorizo, ham, enz.  Met zelfgemaakte mini hamburgers, kippenburger of mini balletjes heb je een beetje meer werk op voorhand, maar ga jij je gasten zeker verwennen.  Een tajine of stoofpotjes zijn ook heel dankbaar binnen dit concept.

Zorg ook voor wat frisse smaken zoals groenten (honingtomaatjes, augurk, gegrilde paprika, komkommer, olijven enz) en fruit (druifjes, schijfjes appel enz).
Zelfgemaakte slaatjes (savooisalade met radijsjes, herfstsalade) of gerechtjes mooi gepresenteerd als side dish maken jouw sharing tafel heel persoonlijk en zorgen voor variatie.  Voor elks wat wils!

Zelfs voor kindjes is dit een succesnummertje.  Denk aan pasta (pasta met bloemkoolpasta met tomaten-mascarpone saus, pasta met walnootpesto), tortilla, wraps, pizza, soep (wortelsoep met kokos,kippensoep), aardappelsalades (aardappelsla met flagolets pittige aardappelsla), bruschetta’s  …

Voorzie op je tafel ook wat saus zoals pittige mosterd en chutney voor bij de kazen.  Homemade dippers zoals pesto van radijsloof, broccolipesto, hummus, wortelspread zijn ideaal om op voorhand te maken en brengen kleur op je tafel.  Maak dippers binnen je thema en vergeet geen stokbrood, broodstengels, crackers, enz
Tot slot … hou het dessert op één gerecht (zoals schuimtaartjes) of kies voor een dessertcocktail om je gasten te verwennen.

Ga jij aan de slag met het samenstellen van sharing dinner? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mieenplace of tag mij @mieenplace in jouw bericht!

Wat heb je nodig voor ongeveer 30 soezen:
250 g tarwebloem, gezeefd
180 g Emmentaler
8 eieren
½ l halfvolle melk
125 g boter, in stukjes
1 snuifje nootmuskaat
1 snuifje paprikapoeder
peper en zout

Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Breng de melk aan de kook en voeg er de boter aan toe. Kruid met peper, zout, nootmuskaat en paprikapoeder. Haal van het vuur en voeg er al roerend de bloem aan toe. Zet opnieuw op een matig vuur en laat al roerend opdrogen tot een deegbal (dit duurt enkele minuten).

Breek het eerste ei en voeg toe aan het soezenbeslag, roer goed met een houten lepel tot het ei volledig verdwenen is. Doe hetzelfde met de andere eieren. Roer er daarna de kaas door.

Maak balletjes van het soezendeeg en leg ze, in papieren muffinvormpjes, op een bakplaat.  Je kan ze ook spuiten met een spuitzak.
Zet ze 8 tot 10 minuten in de oven tot de buitenkant en krokant en goudbruin is en de binnenkant smeuïg blijft.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply