Mijn vol hoofd leegmaken is een hele klus, maar een mooie zonnige herfstdag en mijn lievelingspark in Schoten klaren de klus. Een paar uur in de natuur helpen me om rust te vinden. Wat een heerlijk gevoel en het werkt bijna altijd inspirerend. De herfstkleuren en de vruchten geven me onmiddellijk een idee om een ultiem herfstgerecht op tafel te toveren. Deze keer geen heerlijke stoofpot of maaltijdsoep, maar een klassieker met een hele boel kleurige groenten. Knolselder, pastinaak, wortels en pompoen zijn nu op hun best en zorgen voor feest op je bord.
Ik maak er homemade slavinken bij, weet je wel een variant op de blinde vink of loze vink zoals ons bommaatje vroeger zei. De basis is hetzelfde: een balkje gehakt. Rol je er een lapje dun kalfsvlees rond dan krijg je een blinde vink. Kies je voor dun spek dan krijg je een slavink.
Hoe je de puree van knolselder maakt voor bij deze slavinken met ovengroenten dat lees je hieronder …
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
Voor de knolselder puree:
1 kleine knolselder
2 aardappels
melk
water
scheutje room
zout
peper
nootmuskaat
Voor de ovengroenten:
2 pastinaak
4 gekleurde wortels
½ flespompoen
olijfolie
peper en grof zeezout
Voor de slavinken:
500 g gemengd gehakt
100 g paneermeel
1 ei
12 plakken ontbijtspek
peper
zout
boter
Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 180°C.
Schil de pastinaak en (eventueel) de pompoen. Wist je dat je de gekleurde wortels en flespompoen niet hoeft te schillen? Snijd de groenten in hapklare stukken. Leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat en besprenkel met olijfolie. Kruid met peper en zout en zet ze voor een 25 minuten in de warme oven. Houd de gare groenten warm.
Schil de aardappels en de knolselder. Kook ze gaar in ½ melk en ½ water. Giet de gare groenten af en laat ze nog even drogen op het nog warme vuur. Pureer en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Giet er tenslotte nog een scheutje room bij en roer goed.
Meng met schone handen het gemengd gehakt met paneermeel en een ei. Maak er balkjes van en rol elke slavink op in 3 plakken ontbijtspek. Bak de slavinken in een klontje boter op een niet te hoog vuur. Het spek gaat anders verbranden. Zorg dat het gehakt gaar is.
Serveer de slavinken met ovengroenten en de knolselderpuree.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.
Liefs,