Chiapudding en smoothie met granola

Chiapudding en smoothie met granola

De dag beginnen met een heerlijk ontbijt en een tasje koffie.  Ik vind dat zalig en dan te bedenken dat er mensen zijn die nooit ontbijten.  Ik zou het niet kunnen.  Na een nacht zonder eten smacht mijn lichaam naar (dit klinkt weer fout) eten 😊.  Wie mijn blog leest, weet dat ik een vroege vogel ben. Dat ik van de stilte van de ochtend hou en dat ik op weekdagen graag gezond ontbijt.  In het weekend geniet ik met heel veel smaak van mijn pistoleke of van een luxe verloren brood ontbijtje.  Wat ik heel belangrijk vind is afwisseling in mijn ontbijt, maar dit hoeft echt niet moeilijk te zijn.  Ik kies graag voor fruit uit het seizoen en die keuze gaat gelukkig nooit vervelen.  Zelfgemaakte granola met vers fruit en yoghurt smaakt mij altijd.  Wil ik toch eens variëren dan maak ik bananen granola, havermoutkoekjes, havermout cupcakes of een smoothie van peer en banaan.  Nieuw in de categorie heerlijk ontbijten is chiapudding en smoothie  met granola.  Dat laatste is echt een gezond en doordeweeks succesnummertje hier thuis.  Bovendien kan je het (best) op voorhand maken.  Waarom?  Heel simpel … chiazaadjes zetten uit wanneer ze in contact komen met vloeistof.  Vandaar dat je er een pudding van kan maken …aha!.  Bovendien bevatten ze belangrijke voedingsstoffen zoals mineralen en vitamines.  Krachtvoer dus en ideaal om mijn honger te stillen na de nacht 😉.

Wat heb je nodig voor 4:

 

Ontbijt chiapudding met vruchtencoulis en kiwi:

Chiapudding:
150 ml ongezoet, geroosterde amandelmelk
enkele druppels vanille-extract
25 g chiazaad
1 banaan
eventueel agavesiroop of honing (als je van extra zoet houdt)

1 kiwi
100 g rood fruit (ik gebruik diepvriesfruit)
1 dl water
eventueel agavesiroop

Ontbijt smoothie met granola:

Smoothie:
50 g rood fruit (ik gebruik diepvries mix)
1 kleine banaan (gebruik voor dit recept enkele (over)rijpe bananen
enkele lepels (ongeveer 150 ml) magere yoghurt of magere Griekse yoghurt

Granola:
250 g havermoutvlokken
100 g gemende noten (ik gebruik altijd een mix van hazelnoten, walnootpitten, cashewnoten)
50 g pompoenpitten
50 g zonnebloempitten
50 g pijnboompitten
50 g amandelschilfers (of noten)
20 g sesamzaad
20 g chiazaad
20 g lijnzaad
snuifje zeezout
1 eetlepel kaneel
3 eetlepels agavesiroop (ahornsiroop of vloeibare honing)
3 eetlepels kokosolie (je kan er ook voor kiezen om andere plantaardige olie te gebruiken)

 

Hoe maak je het:

Ontbijt chiapudding met vruchtencoulis en kiwi:

Maak de chiapudding de avond ervoor.
Weeg de hoeveelheid amandelmelk af en meng hieronder de hoeveelheid chiazaad.  Mix de banaan in een blender en meng onder de chiapudding.  Breng op smaak met enkele druppels vanille-extract en eventueel wat honing of agavesiroop.
Schil een kiwi en snijd deze in hele dunne plakjes.  Plaats de schijfjes kiwi tegen de glaasjes en vul de glaasjes met de chiapudding.  Dek af en plaats in de koelkast om op te stijven.
Breng het rode fruit (moet niet ontdooid zijn) met het water aan de kook.  Mix na een 5-tal minuten het fruit glad en voeg eventueel nog wat agavesiroop naar smaak.  Laat de coulis afkoelen.
Serveer de chiapudding met de coulis en extra fruit bovenaan.

Ontbijt smoothie met granola:

Maak de granola volgens mijn recept.  Je kan dit gerust op voorhand doen.  Ik maak bijvoorbeeld elke zondag een grote portie waar we de hele werkweek van kunnen smullen.
Voor de smoothie mix je het ontdooide rode fruit met de banaan.  Roer (of mix) er de yoghurt onder en klaar.
Serveer de smoothie met de granola en wat extra fruit bovenop.

 

Geniet van deze lekkere, gezonde start.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply