Smörrebröd met kaas

Smörrebröd met kaas

Binnenkort is het weer zover … september!  Terug naar school voor Camille en terug brooddozen vullen voor mij.  Ja, ze kan dit zelf, maar ik vind het nog zo leuk om haar ’s middags te verrassen met een lekkere lunchbox (zolang ik het nog mag doen 😊).  Toen ik enkele maanden geleden het geluk had om te mogen proeven van enkele heerlijke gerechtjes van Dagny Ros, vertelde ze enthousiast over “smörrebröd” en de lessen die de mama’s uit het hoge Noorden volgen in een heuse “smörrebröd school”.  Hier leren ze om een belegd broodje om te toveren tot kunstige, culinaire lekkernijen.  Dit warme verhaal vol liefde is me bijgebleven en deed me enorm denken aan mijn vroege ochtenden die er weer gaan aankomen.  De momenten waarop ook ik weer met heel veel liefde de lunchbox van Camille ga vullen en me heel even verbonden ga voelen met de mama’s uit Scandinavië.  Van dit belegd boterhammeke gaat ze alvast smullen: Passendale kaas, komkommerspread, avocado en sla.  Smörrebröd met kaas om met een “hygge” gevoel september te starten… zou het lukken?

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

8 sneden brood (ik vind het lekker om het brood zelf te snijden)
Balade boter (het laagje boter voorkomt dat het vocht in je beleg door je boterham dringt)
2 rijpe avocado’s
limoensap
4 sneetjes Passendale kaas (Classic)
1 komkommer
100 g verse roomkaas
enkele lepels homemade mayonaise
1 rode ui
sla (ik gebruikte krulsla)
vers gemalen peper

Hoe maak je het:

Begin met het maken van de komkommersalade.  Schil hiervoor de komkommer en verwijder de zaadlijsten.  Snijd vervolgens in zeer kleine blokjes. Maak vervolgens mayonaise volgens mijn recept.  Meng de roomkaas met enkele lepels mayo en meng dit onder de komkommer.  Kruid eventueel extra met wat peper.  Snipper ook een rode ui fijn en meng dit voorzichtig onder het komkommer slaatje.
Snijd de avocado’s in plakjes en besprenkel met limoensap.
Was de sla en dep droog.
Snijd 8 dikkere sneden van het brood. Smeer op 4 sneetjes een laagje boter en leg hierop de partjes avocado.  Bouw je broodjes verder op met blaadjes sla, een plakje kaas en eindig met de kokommersalade.

Wedden dat de andere kinderen dit ook willen in hun brooddozen?

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,

image_pdfimage_print