Spaanse kip

Spaanse kip

Er zijn zo van die gerechten die het helemaal hebben voor mij … kip, look, ajuin, tomaten, olijfjes, paprika.  Doe hier nog wat extra bij zoals de anijssmaak van venkel en het zoete van saffraan en je krijgt een gerecht met zuiderse invloeden.  Een Spaanse kip waarbij de geur en smaak je meevoeren naar gezellige zuiderse avondjes.  Hou je van pittig?  Voeg dan wat chorizo bij deze stoofschotel.  Serveren doe je met aardappelen, brood of rijst.

Mijn tijd nemen om uitgebreid te koken, met verse ingrediënten en genieten van het samen eten en “natafelen”…  dat is “Mie”.

Wat heb je nodig:

4 kipfilets
2 teentjes look
2 uien
1 rode paprika
1 groene paprika
1 kleine venkel
2 saffraandraadjes
10-tal groene olijfjes zonder pit (naar smaak)
50 gram chorizo
gepelde tomaten
100 ml kippenbouillon
grof gemalen zwarte peper
zout
verse tijm
goede scheut olijfolie

Hoe maak je het:

Snijd de kipfilets in hapklare stukken en kruid ze met peper en zout.  Bak de stukken kip aan in een scheut olijfolie.  Laat ze rustig langs alle kanten goudbruin braden. Haal de kip uit de pan en zet even aan de kant.

Pel de uien en de look en snipper fijn.  Maak de venkel schoon.  Snijd de groene stelen, de bruine delen en een reepje van de onderkant af.  Het fijne groene gedeelte kan je bijhouden voor in een slaatje. Spoel de venkelknol onder stromend water en snijd deze doormidden.  Verwijder het harde gedeelte en snijd vervolgens de groente in reepjes.

Verhit de pan met het braadvet van de kip op een matig vuur.  Stoof de ui, de look en de venkel in de pan.  Voeg na een 10-tal minuten de verse tijm bij de groenten en leg ook de stukken kip en eventueel de chorizo in de pan.  Blus het geheel met de kippenbouillon. Ook de gepelde tomaten mogen bij de stoofpot samen met enkele draadjes saffraan.  Laat het geheel onder een deksel zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje.

Spoel de paprika’s, snijd ze in de helft en verwijder de zaadlijsten.  Leg de helften op een met bakpapier bedekte ovenplaat en zet de paprika’s onder de grill van de oven.  Haal ze uit de oven wanneer ze zwart geblakerd zijn.  Verzamel de gegrilde paprika’s in een plastic zakje en laat ze even afkoelen.  Verwijder dan de zwarte pel van de paprika’s en snijd ze in dikke repen.

Snijd de olijfjes in ringen.

Wanneer de venkel bijna gaar is, mogen de paprikarepen en de gesneden olijfjes in de stoofpot.  Proef of er nog extra peper of zout moet toegevoegd worden.

Dit is vakantie op je bord!  Heerlijk.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply