Speculaas ontbijt

Speculaas ontbijt

Is dit nu een dessert of een super de luxe speculaas ontbijt?  De meningen hier thuis zijn verdeeld, maar kom … het kan als toetje en als Sinterklaas in het land is, eet ik dit ook als ontbijt.  Moet kunnen toch? 🙂
Ik bak dikke, zachte speculaas en gebruik een deel voor mijn ontbijt dat ik samen met heerlijk smeuige plattekaas en een coulis van rode vruchten serveer.  Ik denk dat ik met deze hemelse combinatie de Sint wel kan overtuigen om een pauze te nemen bij ons thuis. Wat denk jij?
Ooh ja, het overige deel van de zachte speculaas kan je bewaren in een afgesloten doos … voor het volgende ontbijt 🙂

Wat heb je nodig voor 4 ontbijtjes:

Dikke speculaas (1 bakplaat vol):
1 kg zelfrijzende bloem
700 g donkere kandijsuiker
10 g bakpoeder
400 g boter
2 eieren
een flinke snuif koek- en speculaaskruiden (ik gebruik altijd die van Verstegen)

Voor de afwerking:         
8 eetlepels platte kaas
300 g gemengd rood fruit uit de diepvries (je kan ook kiezen voor enkel frambozen)
enkele lepels suiker (naar smaak)
enkele verse frambozen

Hoe maak je het:
De speculaas en de coulis kan je gerust enkele dagen op voorhand maken.
Weeg de ingrediënten zorgvuldig af.  Laat de boter smelten op een zacht vuurtje.  Kluts de eieren.
Neem een grote mengkom en doe hierin de bloem, suiker, bakpoeder en de koek- en speculaaskruiden.  Maak een kuiltje in het midden en voeg de gesmolten boter en de eieren toe.  Meng tot een egaal deeg.  Voeg eventueel een beetje water toe.

Stort het deeg uit op een ingevette bakplaat, dek af met folie en laat enkele uurtjes rusten.
Verwarm de oven op 190°C en bak de speculaas ongeveer 45 minuten in de warme oven.
Laat afkoelen op een rooster.

Laat de hoeveelheid gemengd fruit een tiental minuten pruttelen op een matig vuur.  Voeg ook wat suiker toe.  Mix het fruit en haal het door een zeef.  Gebruik de bolle kant van een pollepel om het vruchtensap door de zeef te drukken.  Zet de coulis opzij om af te koelen.

Neem leuke glazen of kommetjes. Brokkel een beetje speculaas onderaan de kommetjes.  Schep een tweetal lepels platte kaas op de speculaas en werk af met een lepel coulis.  Enkele verse frambozen maken dit glaasje af.

Heerlijk om mijn dagje te starten of te eindigen … aan jou de keuze.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply