Na de zelfrijzende bloem uit mijn appelcake recept is het tijd om nog een andere soort bloem in de kijker te zetten. Bloem die ik standaard in de voorraadkast heb staan. Niet alleen om speltbrood mee te bakken, ook mijn homemade crackertjes zijn gemaakt met speltbloem. Het is een smaakvolle, oudere graansoort die qua voedingsstoffen lijkt op tarwe. Net zoals tarwe bevat het ook gluten. Gluten is het eiwit dat van nature in tarwe, rogge en gerst voorkomt en door sommige mensen niet of moeilijk te verteren is. Er is qua voedingstoffen dus niet zoveel verschil tussen tarwe en spelt. Het grote verschil is waarschijnlijk dat spelt door de meeste mensen makkelijker verdragen wordt bevonden. De meeste mensen verteren producten met spelt beter. Is het daarom dat deze graansoort zo’n hype is en als “hot” wordt bestempeld. Of heeft het gewoon wat geluk omdat het door een aantal mensen wordt aangewezen als goed product naast tarwe wat slecht voor je zou zijn? Denk er eens over na? Ik hou in ieder geval van veel afwisseling en probeer veel soorten volkorengranen met elkaar af te wisselen.
Terug naar mijn speltbrood. Het recept vond ik in het “Life in Balance” kookboek van Donna Hay. Een boek boordevol heerlijke recepten is van één van mijn lievelingskoks. Haar foto’s vind ik betoverend mooi. Eenvoudig, helder en nooit overladen. Dwaal ik nu weer af? Derde keer goede keer. Het speltbrood vol met pitjes heeft een nootachtige smaak en is iets compacter, vaster dan een ander brood, maar erg lekker. Dit recept vraagt niet veel werk, echter wel wat tijd. Het deeg laten rijzen kan tijdens de nacht gebeuren. Reken voor het afbakken toch zeker een dik uur. In het kookboek heet het kneedvrij goedemorgenbrood en ik kan je verzekeren, een “goede” morgen heb je vast en zeker wanneer de geur je watertandend naar de ontbijttafel leidt.
Wat heb je nodig voor 1 groot brood:
830 ml water
1 theelepel gedroogde gist
1 eetlepel ahornsiroop
3 theelepels grof zeezout
780 g volkorenspeltmeel
90 g lijnzaad
80 g zonnebloempitten
Hoe maak je het:
Meng in een grote kom: het water, de gist en de ahornsiroop. Voeg het meel, zout, lijnzaad en de zonnebloempitten toe en meng tot een kleverig deeg. Schrik niet want je verwacht dat dit niet meer gaat goed komen. Dek af en laat een nacht rijzen.
Verwarm de oven op 250°C. Verhit je grote gietijzeren Le Creuset pot in de oven voor 30 minuten. Tegen die tijd is die heel heet. Haal voorzichtig uit de oven en bestuif met bloem.
Laat het gerezen deeg in de pan glijden en snijd met een mes een kruis in de bovenzijde. Doe het deksel op de pot en zet voor 40 minuten in de oven.
Verlaag de temperatuur tot 200 °C en haal het deksel van de pot. Laat het brood vervolgens nog 20 minuten bakken in de oven. Het moet hol klinken wanneer je er op tikt. Let op want de pot is zeer warm.
Serveer warm aan slaperige oogjes die nauwelijks kunnen geloven wat ze ruiken en proeven.
Goedemorgen ♥
Liefs,

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.