Wanneer ik het gevoel heb dat ik maar blijf rondjes draaien in mijn hoofd dan weet ik dat ik met een vol hoofd zit. Bruikbare ideetjes waar ik nog iets mee zou kunnen doen, indrukken van de dag die nog geen plaats hebben gekregen of dingen die ik zeker niet mag vergeten.
De kakafonie van gedachten op die momenten doorbreken lijkt onmogelijk. Ieder goed bedoelde poging tot “stop met denken” lijkt wel een nieuw ticketje voor een extra ritje in de rollercoaster van mijn hoofd. Herkenbaar?
Goed zo, want met mildheid beseffen dat je een vol hoofd hebt, is een eerste stap.
“Yep, ik doe het weer, mijn innerlijke hamster in het loopradje is out.”
Wat voor mij dan helpt, is mijn aandacht meer richten op mijn hart en niet meer op mijn hoofd. Op die momenten bewust dingen gaan doen die zorgen voor meer verbinding met mezelf is mijn trucje. Helpend kunnen (voor mij) zijn: aan yoga doen, letten op je ademhaling, wandelen in de natuur, werken in de kruidentuin, iets op Netflix zien, iets opruimen, koken …
Het is vanuit dit ritueel dat mijn spiraalquiche met groenten is ontstaan. Zie je de link tussen de rondjes in mijn hoofd en de taart? Deze quiche vol groenten maken, heeft mij al meerdere keren geholpen om mijn brein te kalmeren en de hongerige magen aan tafel te vullen 😊
Wat heb je ervoor nodig (voor 1 taart):
1 rol bladerdeeg
1 courgette
1 aubergine
4-tal wortels
200 g ricotta
2 eieren
50 ml room
Italiaanse kruiden van Verstegen
witte peper van Verstegen
zout van Verstegen
Hoe maak je het:
Start met blind bakken. Moet ik dit nog uitleggen?
Een krokante bodem krijg je door het voorbakken van je taart met een steunvulling in en dat is wat we willen. Zet alvast de oven aan op 180 °C.
Zorg ervoor dat je vel bladerdeeg op kamertemperatuur is. Vet de taartvorm in met een heel klein beetje boter (een keukenborsteltje is handig) en bestuif met bloem zodat het ontvormen straks een makkie wordt. Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk de randen goed aan. Verwijder overhangende stukjes deeg (dit gaat makkelijk door er met een deegrol over te rollen). Duw het deeg aan de randen een beetje naar boven zodat het een klein beetje boven de rand uit komt. Dek af met folie en zet een uurtje in de koelkast. Dit voorkomt het inzakken van de randen tijdens het bakken.
Prik wat gaatjes in de bodem met een vork: zo zal de taart minder rijzen tijdens het bakken. Leg een groot stuk bakpapier in je vorm en vul de taart helemaal tot boven met steunvulling. Je kan hiervoor gedroogde bonen gebruiken of keramische bakknikkers.
Bak de taartbodem ongeveer 20 min in de warme oven. Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak nog 10 minuten zonder vulling. De bodem mag niet meer glanzen. Haal de taartvorm uit de oven en laat rusten aan de kant. Laat de steunvulling afkoelen, je kan die volgende keer weer gebruiken.
Verhoog de temperatuur van de oven tot 200°C.
Spoel de aubergine en de courgette onder stromend water (schillen hoeft niet voor dit recept). Schil de wortels. Gebruik een mandoline of dunschiller om de groenten in lange, dunne linten te snijden. Wanneer de courgette slierten en aubergine slierten te breed zijn, kan je ze in de helft snijden.
Neem de afgekoelde taart er weer bij. Nu komt het leuke deeltje. Schik de linten in de vorm. Begin aan de buitenkant van je vorm. Leg de linten afwisselend in de vorm. Schik ze niet te dicht bij elkaar, het hoeft ook niet perfect te zijn 😊. Eindig in het midden met een rolletje van groenten. Dit oogt mooier.
Maak de vulling voor de taart. Meng de ricotta met de room en de eieren. Kruid met peper, zout en Italiaanse kruiden naar smaak. Schep het mengsel in de over de taart. Gebruik een spatel om de vulling voorzichtig tussen de groenten te duwen.
Zet de taart in de warme oven (hetelucht) voor ongeveer 30 minuten (afhankelijk van je oven). Wanneer de vulling stevig is en de groenten beetgaar dan mag je taart uit de oven.
Serveer halflauw of koud.
Andere quiche recepten vind je hier.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.
Liefs