Spruitjes met Tomme du Larzac

Spruitjes met Tomme du Larzac

Al wie gruwelt bij het horen van het woord spruitjes, kan nu best blijven verder lezen want dit recept is zo lekker dat het zelfs de grootste spruitjeshater doet twijfelen.  Beloofd.  Ik geef je 6 weetjes om van de kleine Belgische groene kooltjes een heerlijk succes te maken.
Allereerst gebruik ik alleen kleine, verse spruitjes die ik enkel koop in het seizoen (van oktober tot en met maart).  Waarom?  Simpel.  In het seizoen zijn groenten en fruit het lekkerst en betaal je de beste prijs.
Je kan spruiten op verschillende manieren bereiden, maar ik vind ze geroosterd in de oven echt super lekker.
Kuis de spruitjes zoals het hoort, verwijder een stuk van het snijvlak, waardoor de buitenste bladen los komen.  Verwijder die.  Wil je spruitjes koken? Maak dan een kruisvormige inkeping onderaan.  Op deze manier zullen ze sneller garen.
Spruitjes zijn echt heel gezond, een bron van vitamine C, maar ze bevatten ook veel kalium, fosfor en magnesium.  Vermijd dus het lange koken, niet alleen voor de smaak en de kleur.  Je verliest minder voedingsstoffen.
Bij varkensvlees of bij wild smaken spruitjes voortreffelijk, maar ze combineren ook met kaas.  Bij Lourdon haal ik Tomme du Larzac kaas.  Een zachte, zoete kaas gemaakt door de herders van Larzac die via hun kaascoöperatieve de rijkdom van hun schapenmelk ten volle tot hun recht willen laten komen.
Combineren kan je ook met andere ingrediënten zoals met appel en gesuikerde walnoten of zoals in dit recept met pompoen, veenbessen en spekjes.
Een verrassend gerecht voor al diegenen die (niet) van spruitjes houden.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

200 g spruitjes
200 g pompoen
100 g zachte veenbessen
200 g spekblokjes
verse tijm
vers gemalen zwarte peper
zeezout
ahornsiroop
Tomme du Larzac
scheutje olijfolie

Hoe maak je het:

We beginnen met de knapperige spruitjes met extra bite.  Verwarm de oven op 200°C.  Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd een stukje van het snijvlak, verwijder de buitenste bladen.  Halveer de spruitjes en doe ze in een grote mengkom.  Schil de pompoen en verdeel in blokjes en voeg bij de spruitjes.  Meng er ook de spekblokjes onder.  Hussel alles door elkaar met enkele lepels olijfolie.  Schud het geheel op de plaat en kruid met peper, een beetje grof zout en wat verse tijm.  Plaats de bakplaat in de oven en laat garen.  Roer regelmatig om.
Haal de bakplaat uit de oven en laat even afkoelen.
Meng de lauwe groenten en de spekjes met de zachte veenbessen en enkele lepels ahornsiroop.
Serveer met de Tomme du Larzac kaas.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,

image_pdfimage_print