Steak op de bbq grillen, geeft net dat tikkeltje meer. Die bruine krokante korst met sappige, malse binnenkant en die typische gegrilde smaak zijn voor vele bbq fans het ultieme. Misschien lijkt steak grillen op de bbq een opgave, maar dit hoeft het niet te zijn! Met enkele richtlijnen en kwaliteitsvolle producten tover je de perfect gebakken steak op je buitentafel.
Ik vertel eerst iets meer over de bekendste methodes die je kan gebruiken om een steak te grillen op de bbq.
Stap 1: grillmethodes
Direct grillen
Je kan kiezen voor de directe grillmethode. De bbq heeft een hoge temperatuur. Je korst het vlees 3 minuten onder gesloten deksel en je draait dan het vlees een kwartje om weer 3 minuten te grillen. Vervolgens draai je het vlees om. Gebruik hiervoor een tang zodat je niet in het vlees hoeft te prikken. Bak weer 3 minuten met gesloten deksel, draai een kwart om en bak 3 minuten verder. Dit zorgt voor mooie grillmarks op je vlees.
Door de kerntemperatuur in het oog te houden, weet je hoever de bakwijze van je steak is. Hou er rekening mee dat de kerntemperatuur van het vlees tijdens het rusten nog een beetje stijgt.
Bakwijze
rare, saignant: 50-52°C
medium rare 55-58°C
medium, à point: 60-63°C
medium wel: 65-67°C
well done: 70°C en hoger
Reverse sear
Naast direct grillen kan je ook de reverse sear methode gebruiken.
Je gaat hiervoor de steak indirect opwarmen op de bbq die een stabiele temperatuur van ongeveer 160°C heeft. Je zou dit eventueel ook in de oven kunnen doen. Wanneer de steak een kerntemperatuur van 48°C heeft, haal je het vlees van de bbq en stook je de bbq heet.
Wanneer het rooster gloeiend heet is, grill je de steak zodat die een mooie korst krijgt. Hou weer de kerntemperatuur in het oog voor je geliefde bakwijze.
Nu je weet welke methode je kan kiezen, geef ik nog enkele richtlijnen mee:
Stap 2: vlees kiezen
De beenhouwer helpt je om het meest geschikte stuk vlees te kiezen en te snijden. Wanneer je op de bbq wilt grillen, kies dan voor een mooi dooraderde (dunne lijntjes vet), redelijk dik stuk vlees (2,5 tot 5 cm).
Stap 3: steak voorbereiden
Laat vlees altijd afgedekt op kamertemperatuur komen.
Kruiden met peper en grof zeezout is perfect, maar je de traditionele Verstegen grill kruidenmix is zeker een goede keuze.
Stap 4: bbq voorbereiden
Start altijd met een schoon rooster. Gebruik een staalborstel om alle resten weg te borstelen.
De seargrate helpt je om mooie grillmarks te verkrijgen.
Een kolenmandje helpt om de kolen bij elkaar te houden en een hogere temperatuur te bekomen.
Grote stukken houtskool branden goed en kunnen hoge temperaturen afgeven.
Wanneer je kiest voor de revered sear methode zal je ook een indirecte zone moeten voorzien.
Stap 5: na het bakken
Laat je vlees na het bakken altijd 10 minuten rusten. Bedek het losjes met aluminiumfolie.
Snijden van vlees: altijd haaks op de draad.
Nu je de perfecte steak kan grillen, hoef je enkel nog na te denken over de sidedishes.
Vers gebakken frietjes, zelfgemaakte bearnaise saus en een eenvoudig tomatenslaatje kunnen altijd, maar je zou ook eens kunnen kiezen voor dit heerlijke zomerse slaatje.
Wat heb je nodig:
1 komkommer
250 g maïs
handvol verse platte peterselie
1 avocado
250 g kerstomaatjes
1 rode ui
1 eetlepel limoensap
3 eetlepels olijfolie
snuifje zout
snuifje gemalen peper
Hoe maak je het:
Was en snijd de groentjes in blokjes. Spoel de maiskorrels en laat uitlekken. Meng alles onder elkaar. Maak van het limoensap, de olijfolie en de kruiden een vinaigrette en schep deze onder de salade.
Ik wens je veel bbq plezier.
Liefs
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.