Skip to content Skip to footer

Steak Thai salade met korianderpesto

Ik voel de zomer kriebelen.  Hoera voor de zonnestralen en de warme zon. Dat frisse groen en het vrolijke gezang van vogels is heerlijk.  Mijn hart maakt letterlijk een sprongetje bij de wissels van de seizoenen en ook in de keuken is het tijd om de zomer binnen te halen.  Ik ben helemaal klaar om met nieuwe producten aan de slag te gaan en de zon op je bord te toveren.  Deze steak Thai salade is een ideale start van je zomervakantie.  Een Oosterse salade die het allemaal heeft: zoet, zuur, zout en pittig.  Het bewijs dat de salades die we de komende maanden weer veel gaan eten niet saai, maar enorm veelzijdig kunnen zijn.  Want als er één gerecht is waar je werkelijk honderden ingrediënten op ontelbare manieren in kan verwerken dan is het in een salade.  Hou dan ook nog even een aantal zaken in acht en dan wordt jouw salade niet alleen fantastisch lekker, maar ook nog eens een gezonde maaltijd op zich.  Ik kies als basis voor deze steak Thai salade met korianderpesto Chinese kool waar ik nog eens extra groen van komkommer bijvoeg.  De kleur komt van de pittige radijsjes en de rode pepertjes en het knapperige dat bij een goed opgebouwde salade hoort, daar zorgen de sesamzaadjes voor.  Bij deze maaltijdsalade serveer ik nog een zalige smaakmaker …  een pesto van koriander.  Maar de bijzondere hoofdrol is weggelegd voor een lekker stukje mals en sappig vlees.  Wat een kick-off van het nieuwe seizoen, vind je niet?

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

steak (ongeveer 150 g per persoon)
neutrale olie om te bakken
vers gemalen zwarte peper
grof zout

Groenten:
4 handvol Chinese kool
1 komkommer
1 bussel radijsjes
scheuten van radijs
4 lente-uitjes
sesamzaadjes
rood pepertje (1 of 2 naar smaak)

Dressing:

4 el limoensap
1 el sesamolie
2 el bruine suiker
1 el lichte sojasaus
1 el geraspte gember
2 tenen look
snuifje zout

Korianderpesto:

1 bosje verse koriander
1 teentje look
neutrale olie
20 g cashewnoten
1 el limoensap
grof zout
vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het:

Leg het vlees uit de koelkast zodat de steak op kamertemperatuur kan komen.

Maak de dressing voor de salade.  Meng hiervoor de eetlepels vers limoensap met de sesamolie, de suiker en de sojasaus.  Breng op smaal met de geraspte gember en de fijngesneden look. Er mag eventueel een snuifje zout bij.  Zet de dressing even opzij.

Maak de korianderpesto.  Doe hiervoor de verse koriander, de nootjes, de look, een snuifje zout en de peper in een mortier of in een blender en maal fijn.  Voeg de olie toe zodat een smeuïge pesto ontstaat.  Zet even aan de kant.

Was de Chinese kool, de lente-uitjes en de komkommer fijn.  Ik gebruik een mandoline om decoratieve komkommerslierten te maken. Snijd de radijsjes heel dun.  Verwijder de zaadlijsten van de rode pepertjes en snijd er dunne plakjes van.

Gebruik een grillpan of een andere pan met dikke bodem om de steak te bakken.  Smeer een beetje olie op het vlees.  Laat de pan heet worden en leg de steak in de pan.  Kruid met peper en zout.  Laat het vlees ongeveer 1,5 minuut op een hoog vuur bakken en draai dan de steak om.  Kruid nu de andere kant.  Draai het vuur lager en laat je vlees verder garen tot de gewenste cuisson.  Laat de steak afgedekt onder aluminiumfolie rusten.

Verdeel ondertussen de salade over de borden en druppel er wat dressing over.  Snijd het vlees in reepjes en verdeel over de salade.  Werk af met de scheuten van radijs en de korianderpesto.  Wat extra grof zeezout op het vlees smaakt super lekker.

Laat de zon maar schijnen nu!

Liefs,