Skip to content Skip to footer

Stoofpot met laurier en rode wijn

Mie en place boeuf bouguignon

Er gaat niets boven de warmte van samen rond een feesttafel zitten.  De zachte gloed van kaarslicht en mijn mooiste servies zetten de sfeer en brengen iedereen samen in het hart van ons huis.
Dit jaar kies ik voor de magie van slow cooking.  Terwijl een feestelijke stoofpot met rode wijn en laurier op het vuur pruttelt, hebben we tijd om volle aandacht te geven aan elkaar.  Er is geen haast, alleen maar een heerlijk geurend huis.
Combineer de stoofpot met een witloofsalade en krokante kroketten en je krijgt een feestelijk gerecht dat indruk maakt.  Dit gerecht vertelt een verhaal, een herinnering aan culinaire tradities en momenten om te koesteren.
Voor mij draait het om eenvoudige gezelligheid.
Ik hef het glas dan ook op heerlijke eenvoud en de kracht van samen zijn.  Fijne feestdagen! 🎄

Wat heb je nodig (voor 4 personen):
800 g rundsstoofvlees
150 g gerookt spek in blokjes
2 zoete uien
2 teentjes look
15-tal zilveruitjes
250 g champignons
boter
1 fles rode wijn
1 eetlepel tomatenpuree
2 eetlepels bloem
2 wortels
3 laurierblaadjes
zout
4 seizoenenpeper
peterselie voor de afwerking

Hoe maak je het:

  • Deze stoofpot mag echt enkel uren zachtjes pruttelen. Je kan dit gerecht dus perfect op voorhand maken. 
  • Gebruik een stoofpot met dikke bodem om dit gerecht te maken. 
  • Je kan dit maken op het fornuis, maar het kan ook in de oven. In de oven kan je de temperatuur beter controleren.  Zorg wel voor een goed deksel. 
  • Gebruik niet de allerduurste fles rode wijn.

Schil de wortels, de ui, look en de zilveruitjes.  Laat de zilveruitjes heel, snijdt de wortels in schijfjes van ongeveer een halve cm.  De uien en look mag je grof snipperen.
Borstel de champignons en snijdt in kwartjes.

Smelt boter in een kleefpan en korst het vlees langs alle kanten aan.  Doe dit kort, krachtig en op een hoog vuur.  Het kan zijn dat je dit in enkele keren moet doen, afhankelijk van het formaat van je pan.  Kruid het vlees met peper en zout en zet even aan de kant.
Smelt een klontje boter in de stoofpot en stoof de ui en look glazig.  Voeg vervolgens de spekjes en de wortels toe.  Laat even stoven op een middelmatig vuur.
Schep vervolgens de lepel tomatenpuree onder de groenten en laat weer heel kort stoven.  Verdeel het vlees in de stoofpot.  Vul de pan met een bodem water en zet op een hoog vuur om de braadresten los te weken.
Strooi ondertussen de lepels bloem over het vlees en schep een paar keer rond.  Blus het geheel met ongeveer ½ van de fles rode wijn en de braadjus.  Het geheel mag bijna onder staan.
Schep de zilveruitjes, champignons en laurier in de stoofpot.   Plaats een deksel op de pot en laat sudderen op een zacht vuurtjes tot het vlees gaar is.

Serveer met verse peterselie.
Lekker met kroketten, puree of brood.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.

Liefs