Stoofpot met worst

Stoofpot met worst

Ik ben een zomermens onder een blauwe hemel, een wintertype in de mode, ik hou van het eerste groen op een nog te koude lentedag en ik ben zot van stoofpotjes in de herfst.  🙂  Zo’n stoofpotje dat heeft staan pruttelen op het vuur en iedereen al doet watertanden nog voor de bordjes op tafel staan.  Zo’n stoofpotje met een heerlijke geur en bomvol smaak.  Zo’n gerechtje dat iedereen rond de gezellige tafel brengt of liever rond de lekkere stoofpotje met worst en wat voor een worst.  Ik kies voor een bijzonder, specialleke , de Spaanse de Longaniza de Graus. Heerlijk!

Wat heb je nodig voor 4 personen:

1 grote ui
2 teentjes look
4 wortels
400 g spinazie
400 g witte bonen
800 g gepelde tomaten
verse oregano
1 droge worst (Longaniza de Graus of iets soortgelijks)
peper
zout
scheutje olijfolie

Hoe maak je het:

Pel de ui en de look en snipper deze fijn.  Rasp de wortelen en snijd ze in fijne blokjes.  Spoel de witte bonen en zet aan de kant.

Neem een grote stoofpot, liefst met dikke bodem.   Warm wat olijfolie op en fruit de ui aan.  Voeg de wortelblokjes toe en laat even meestoven.  Blus met de gepelde tomaten.  Voeg nu de look toe. Wanneer je de look te vroeg laat meestoven, smaakt die vaak te bitter.  Maak enkele tomaten stuk met een vork.  De grove stukken tomaat zorgen voor structuur in je stoofpot.  Kruid met peper en zout.  Hak de verse oregano fijn en voeg bij de stoofpot.

Zet het deksel op de stoofpot en laat zachtjes pruttelen.

Spoel de spinazie.
Wanneer de tomaten zijn ingedikt voeg je de witte bonen toe en de spinazie.  Snijd ondertussen de worst in plakjes.  Wanneer de spinazie geslonken is, voeg je de worst bij de stoofpot.

Serveer de stoofpot warm en eventueel met grof brood in dikke stukken gesneden.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply