Stoofvlees met kasteelbier

Stoofvlees met kasteelbier

Als je het geluk hebt om te mogen gaan logeren in een uniek hotel, met een uniek concept dan kan het zijn dat je met zoveel inspiratie terug naar huis gaat dat je meteen de keuken induikt.  Zo was het toch bij mij na onze overnachting in hotel Botteltje in Oostende.  Met 300 bieren waarvan 16 van het vat kan het niet anders dan dat je thuis iets met bier wilt gaan maken.  Hoewel ik toegeef dat ik enkel bier drink in een gerecht.  Oepsie  🙂
Ik combineer stoofvlees met kasteelbier, koolrabi en wortelen, kleine uitjes en look.  Dit is een stevig gerecht, maar ooh zo’n toppertje.  Ik hou van de smaken van het rundsvlees en de groenten.
Een koude dag, een blauwe hemel en een stoofpot op het vuur.  Wat heerlijk toch?

Wat heb je nodig voor 1 stoofpot voor 4 personen:

800 g rundsvlees
4 grote wortelen
2 koolrabi’s
10-tal kleine uitjes
2 teentjes look
takje tijm
takje rozemarijn
blaadje laurier
enkele peterseliestelen
klontje boter
snuifje zout
zwart gemalen verse peper
2 flesjes donker kasteelbier
1 liter blanke fond

Hoe maak je het:

Smelt een beetje boter in een stoofpot en bak het vlees goudbruin.  Kruid met peper en zout.  Schil de koolrabi, kleine uitjes, de teentjes look en de wortelen.  Snijd de koolrabi en wortelen in grove stukken.  Plet de teentjes look en de kleine uitjes laat ik heel.  Zet het vuur wat lager en voeg de groenten toe.  Laat de groenten kort meestoven.  Roer alles om en schenk dan het bruin bier bij het vlees.  Voeg ook de fond toe.  Maak een bouquet garni met de peterseliestelen, de verse rozemarijn, de tijm en het blaadje laurier.  Voeg toe bij de stoofpot.    Kruid eventueel extra met peper.  Zet een deksel op de kookpot en laat het rustig sudderen op een laag vuurtje.

Controleer of het vlees gaar is en serveer met sneetjes vers brood of verse frietjes.  Het frisse, kruidige van waterkers of tuinkers smaakt hier heerlijk bij.

Kies je voor verse frietjes, maak dan zeker ook zelf je mayonaise.
Dit gerechtje vol smaak, geeft je een instant gevoel van gezelligheid aan tafel.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply