Suikerwafels

Suikerwafels

In de categorie ‘lekker en Belgisch’ mogen de suikerwafels of Luikse wafels zeker niet ontbreken.  Bekend door zijn ovale vorm, suikerparels en heerlijke geur zijn deze wafels een topper voor iedereen die op shopdagen in de stad een hongertje voelt komen.  Sinds kort is de suikerwafel ook een succesnummertje bij ons thuis want nu ik beslist heb om onze dochter alleen nog maar homemade koekjes mee te geven naar school, zijn de suikerwafels al meermaals gepasseerd.  En om heel eerlijk te zijn, is het niet alleen Camille die van de suikerwafels smult.  Zet de koffie alvast op want hier komt mijn recept voor heerlijke, verse suikerwafels.  Oh ja, in een afgesloten koekendoos kan je ze perfect bewaren tot je zin hebt om te delen 🙂

Geïnspireerd op het recept van Piet Huysentruyt

Wat heb je nodig (voor 20 wafels):

150 ml melk (of water)
50 gram verse gist
300 gram bloem + 200 gram bloem
60 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
snuifje zout
15 gram boter + 200 gram boter
300 gram parelsuiker

Hoe maak je het:

Warm het wafelijzer op. Zorg dat het mooi ingevet is.
Warm de hoeveelheid melk op en klop de verse gist in de lauwe melk los.  De melk mag zeker niet te warm worden want anders maak je de gist stuk.

Meng in een kom 300 g bloem, de suiker, de eieren en 15 gram zacht geworden boter.  Giet hierbij de opgeloste gist en meng goed.

Voeg bij het “voordeeg” de overige 200 g bloem, een snuifje zout en de 200 g zacht geworden boter.  Meng en laat het deeg een 15-tal minuten rijzen.

Meng met de handen het gerezen deeg door elkaar.  Kneed verder op een schone werkplek.  Druk het deeg uit tot een grote ronde en doe er de parelsuiker over.  Duw de parels in het deeg en rol het deeg op tot een worst.  Maak bolletjes deeg van 100 g en laat de bolletjes opnieuw 15 minuten rijzen onder een handdoek.

Leg aan elke kant van het warme wafelijzer een bolletje deeg en bak de wafels gaar.  Wanneer je de gekarameliseerde suiker ruikt neem je een wafelvork om de wafels uit het ijzer te halen.

Dien lauw of afgekoeld op.
Lekker Belgisch!

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply