Taart met pompoen en chocolade

Taart met pompoen en chocolade

Groenten van soep tot in het dessert?  Het kan hoor!  Denk maar aan de bekende “pumpkin pie” uit Amerika, een heerlijke worteltaart of deze taart met pompoen en chocolade.  Het klinkt misschien gek, maar het past perfect.    Geen boter of eieren, maar een glansrijke hoofdrol voor pompoen gecombineerd met heerlijke speculaas- koekkruiden.  Voor dit smakelijke taartje heb je niet veel meer nodig dan dat.  Simpel en lekker, met de smaak en textuur die doet denken aan broodpudding.  De chocoladeganache, de groene suikerdecoratie en de rode granaatappelpitjes geven dit eenvoudig taartje een feestelijke uitstraling.  Dit is voor mij hét bewijs dat groenten op mijn blog ook hun plaats verdienen in de categorie dessert.
Wat denk jij?

Wat heb je nodig (voor een 4 tal taartjes):

600 g pompoen (ik gebruikte butternut)
125 g fijne kristalsuiker
16 g vanillesuiker
enkele druppeltjes vanille-extract
flinke snuif koek- en speculaaskruiden
150 g tarwebloem
50 g cacao
15 bakpoeder
rozijnen (handvol)

Afwerking:
100 g pure chocolade (ik kies voor Côte D’Or)
25 g boter
50 ml scheutje room

chocolade hagelslag
chocolade vlokken
granaatappelpitjes
groene suiker decoractie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 180°C.

Schil de pompoen en snijd in blokjes van ongeveer dezelfde grootte.   Kook de pompoenblokjes gaar in water.  Weeg de droge ingrediënten (cacao, bloem, suiker, bakmeel) juist af.  Meng onder elkaar.  Ik zeef het bakpoeder zodat er zich geen klonters in mijn beslag vormen.

Giet de gare pompoen af en laat afkoelen.  Mix de stukjes tot een gladde massa en voeg enkele druppels vanille extract toe.

Meng de natte ingrediënten voorzichtig onder de droge ingrediënten.  Roer goed tot een homogene massa.

Lepel rozijntjes onder het beslag.

Vet enkele serveerringen (diameter 7 cm) of 1 grote vorm in met bakspray of boter.  Bestuif met bloem.
Stort het beslag in de vorm.  Let op, het komt tijdens het bakken nog een beetje naar boven.
Bak in de warme oven voor ongeveer een 20-tal minuten.  Doe de test met de priem om te controleren of de taart gebakken is.

Laat de gare taartjes enkele minuten afkoelen en ontvorm ze dan.  Laat ze verder afkoelen.

Breng de room aan de kook en smelt de hoeveelheid boter in de warme room.  Breek de chocolade in kleine stukjes en laat deze smelten in warme mengsel.  Roer het mengsel onder elkaar.

Wanneer de taartjes afgekoeld zijn, mag je de zijkanten onderdompelen in de chocolade.  Dop ze vervolgens in de hagelslag (of chocolade vlokken).  Voorzie de bovenkant ook van een laagje chocolade.

Strooi hierop granaatappelpitjes en groene suikerdecoratie voor een extra feestelijke toets.
Tadaaaaaaaa taart van pompoen met chocolade!

liefs,

 

 

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply