Tartaar van watermeloen

Tartaar van watermeloen

Steak tartaar is een gerecht dat als muziek in de oren klinkt voor de echte liefhebber van vers en kwalitatief vlees.  Ik liet me inspireren door deze klassieker om een heerlijke veggie versie te maken.
Tartaar van watermeloen met tomaten, komkommer, munt en feta.

Misschien hoor je bij deze versie nog geen muziek in je oren door de verrassende combinatie van ingrediënten?  Maar toch zit er muziek in, denk aan mijn gazpacho met watermeloen waar de mooiste en lekkerste meloen der meloenen zich perfect laat blenden met tomaten en selder tot een heerlijke koude soep.

Ook in dit recept zijn het weer die frisse, eenvoudige en pure smaken die zorgen voor een originele smaaksensatie.
Voor mij het ideale voorgerecht op een warme zomerdag.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

(Zorg voor ongeveer een gelijke verhouding tussen de watermeloen, komkommer en tomaten)
1/2 watermeloen van ongeveer 2 kg
1 komkommer
4 tomaten
¼ rode chilipeper (ik bewaar enkele chilipepers in de diepvries zodat ik ze makkelijk kan raspen)
grof gemalen zwarte peper
grof zout
lekkere olijfolie
enkele takjes verse munt
150 g feta kaas

Hoe maak je het:

Dit gerechtje is een ware snijoefening, maar dat is dan ook het enige (beetje) moeilijke aan dit recept.
Schil de komkommer en snijd deze in de lengte door.  Snijd de halve komkommers nogmaals in de helft.  Verwijder nu de zaadlijsten om teveel aan vocht te voorkomen.  Snijd vervolgens de groenten in balkjes.  Snijd fijne plakjes van de balkjes en leg deze mooi op elkaar en maak hier staafjes van.  Draai de staafjes een kwartslag en snijd dwars in kleine blokjes.  Als alles goed gegaan is heb je nu brunoise of kubusjes van komkommer.

Verwijder het vel van de tomaten (emonderen).  Maak eerst een kruisje in de tomaten en dompel ze een 10-tal tellen onder in kokend water.  Spoel vervolgens de tomaten af onder koud stromend water.  Nu kan je makkelijk het vel verwijderen.  Snijd de tomaten in 4 en verwijder de zaadjes.  Snijd het vruchtvlees in zeer fijne blokjes.

Snijd de watermeloen in de helft.  Bewaar 1 helft afgedekt in de koelkast.  Je kan er eventueel later een heerlijke slushy van maken of heb je meer zin in gazpacho?  Verwijder van de andere helft de schil en snijd het vruchtvlees in fijne blokjes.

Neem een grote kom en meng de blokjes watermeloen met de blokjes tomaat en komkommer.  Controleer of je een goede verhouding hebt tussen deze ingrediënten.  Kruid met peper en zout en rasp er een beetje rode chilipeper over (het mag niet overheersen, dus kijk uit).  Voeg ook een scheutje olijfolie toe.
Snipper enkele blaadjes munt zeer fijn en meng mee onder de tartaar.

Plaats een serveerring in het midden van een bord en schep er een portie tartaar in.  Druk de tartaar aan met een lepel.  Verwijder dering.  Werk af met blokjes fetakaas en een blaadje munt.
Serveer koud.  Mmm … zomer op je bord.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply