Tarte tatin van witloof

Tarte tatin van witloof

Heerlijk wanneer mensen zich met passie op iets storten … een boek schrijven, hun gezin runnen met liefde, een zaak opstarten, zich inzetten voor anderen, het kweken van groenten.  Ik hou van de gedrevenheid die je kan zien in de ogen van mensen wanneer ze je vertellen over hun plannen en hun passie.  De trotse energie die ze uitstralen wanneer ze het resultaat van hard werken tonen is zo ontroerend mooi.  Deze momenten geven energie.  Zo kreeg ik onverwacht, maar leuk bezoek van iemand die zijn zelf geteeld witloof kwam tonen.  Het gevoel werd nog beter toen ik deze fantastische groentjes zomaar mocht houden.  Het voelde als een pot met goud die ik zonder reden kreeg toegestopt in mijn handen.  Met dit verser dan verse product wou ik heel graag aan de slag en zo gebeurde het dat ik met heel veel passie mijn keuken indook (dit klinkt weer fout) om een smakelijke tarte tatin van witloof te maken.   Deze is voor alle mensen die gepassioneerd bezig zijn.  Ga door!

Wat heb je nodig voor 1 taart?

4-tal stronkjes witloof
klontje boter
1 eetlepel suiker (of honing)
1 rol bladerdeeg
peper
zout
enkele takjes verse tijm
eventueel waterkers voor de afwerking

Hoe maak je het?

Verwarm de oven op 180°C.
Haal het bladerdeeg uit de verpakking en laat het op kamertemperatuur komen.

Spoel de stronkjes witloof en dep ze voorzichtig droog.  Snijd de stronkjes in de helft.
Smelt een klontje boter in een pan en leg de stronkjes met de platte kant in de pan.   Laat bruin worden langs alle kanten en kruid met peper, zout en verse tijm.  Laat het witloof nu verder garen onder een deksel.  Wanneer het witloof gaar is, neem je het deksel van de pan en strooi je er de suiker bij.  Laat de suiker karameliseren.

Wanneer je een vuurvaste pan hebt dan kan je deze straks in de oven zetten.  Indien je dit niet hebt, gebruik je best een vuurvaste ovenschaal of ronde cakevorm die je even invet.  Schik de stronkjes witloof in een mooi waaiertje in de pan of in de ovenschaal.  Pas op voor je vingers.  Giet de nog wat saus over het witloof.

Neem het bladerdeeg en leg dit voorzichtig over het witloof.  Plooi de randjes mooi rond het witloof.  Je pakt het als het ware in.  Maak in het midden een inkeping zodat de stoom kan ontsnappen.  Plaats de tarte tatin van witloof in de oven voor ongeveer 30 minuten.

Neem de goudbruine, gare taart uit de oven plaats een mooi bord op de vorm of pan.  Draai in 1 keer om en serveer de taart met nog wat extra verse tijm.  Ook lekker met waterkers.

Heerlijk toch die passie?

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply