Thaise balletjes

Thaise balletjes

Deze pittige Thaise balletjes zijn heerlijk.  Ze brengen het verre Azië op je bord en zeg nu zelf wie is er nu niet gek op gehaktballetjes?  Ik serveer er een Oosters slaatje bij, maar dit is ook fantastisch met rijst of met noedels.  In combinatie met een zoetpittig chilisausje heb je aperitiefhapje waar je zeker mee gaat scoren.  Ik gebruik gemengd gehakt waar ik heel wat lekkere ingrediënten aantoevoeg om de balletjes op smaak te brengen en pittig te maken. Let er wel op dat je ze allemaal ongeveer even groot maakt.  Zo voorkom je dat het ene balletje sneller klaar is dan het andere.

Wat heb je nodig (voor ongeveer 24 balletjes):

750 g gemengd gehakt
1 grote sjalot
2 teentjes look
2 cm verse gember
1 handvol verse koriander
1 eetlepels sojasaus
1 rode chilipeper
1 stengel citroengras
1 ei
20 g paneermeel
snuifje chilipoeder
snuifje komijnpoeder
snuifje gemalen koriander
zeste van limoen
arachideolie

Hoe maak je het:  
Snijd de sjalot, de look, de stengel citroengras en de gember heel fijn.  Hak de verse koriander in fijnere reepjes.  Doe dit ook met de rode chilipeper.  Was na het snijden van de rode chilipeper goed je handen en reinig je snijplank grondig want anders … ai caramba (ik spreek uit ervaring).
Neem een grote mengkom en doe de fijn gesneden ingrediënten hierin.  Meng dit alles zorgvuldig met het gehakt.  Voeg het ei en paneermeel toe.  Kruid het gehakt met sojasaus, chilipoeder, komijnpoeder, gemalen koriander en een beetje zeste van limoen.  Kneed alles zeer goed door elkaar.
Rol kleine balletjes van ongeveer dezelfde grootte en bak deze mooi bruin in arachideolie.
Serveer de pittige Thaise balletjes met chilisaus.  Hier gaat iedereen van smullen!

Liefs,

mieke

 

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply