Thaise burger

Thaise burger

Als we vrijdagavond thuis komen en Camille vraagt: “Wat gaan we eten vanavond?”.  Dan gaat mijn brain onmiddellijk over in supermodus want ik weet heel goed dat deze vraag eigenlijk wil zeggen: Ik heb honger in iets lekkers en het moet geen uren meer duren.   Iets lekkers?  Of course, snel?  Graag, want het is voor mij natuurlijk ook vrijdagavond. 😊 Als een soort lopende band flitsen er heel veel lekkere veggiegerechten en gezonde maaltijdslaatjes door mijn hoofd.  Gevolgd door soepjes en ovenschotels om dan te stoppen bij een Thaise burger. Een wonder! Een variant op de gewone burger, maar dan in Oosterse stijl.  Met een hoop geurige kruiden, knapperige groentjes en een lekker pittig sausje met wasabi erbij.  Ja, dit smaakbommetje gaat het worden en is perfect voor een gezellige vrijdagavond.  Samen koken met een aperitiefje erbij.  Bijpraten aan de tafel en ondertussen smullen van de Thaise burger en dan genieten van een filmpje onder een dekentje.  Het zijn deze momenten die voor mij van onschatbare waarde zijn en het leven zo mooi maken.  Zalig, was het maar elke avond vrijdagavond. Please?

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Voor de burger:
400 g kippengehakt (of dubbele kipfilet fijngemalen)
1 sjalot
1 rode chilipeper
1 stengel citroengras
1 teentje look
3 cm gember
verse koriander (naar smaak)
scheutje sojasaus
1 eigeel
snuifje peper
snuifje zout
20 g panko

Voor de wasabi mayonaise:
2 eierdooiers op kamertemperatuur
2 eetlepels lauw water
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels limoensap
1 theelepel wasabipasta
ongeveer 400 ml zonnebloemolie

Pistolets of homemade burgerbroodje
Kies voor de afwerking voor bijvoorbeeld een slaatje met rode kool, komkommer, sojascheuten en wortel.

Hoe maak je het:

Het sjalotje, de chilipeper (zonder zaadjes), de gember en het citroengras snipper je zeer fijn.  Meng de fijngesnipperde smaakmakers samen met geperste look en met het gehakt.  Voeg ook de eidooier en een scheutje sojasaus toe.  Breng op smaak met wat peper, eventueel wat zout en veel vers gesnipperde koriander.  Verdeel het gehaktmengsel in gelijke porties en vorm tot burgers.  Duw in elke burger een kuiltje met je duim.  Dit zorgt ervoor dat de burger tijdens het bakken niet krult.  Zet de burgers even afgedekt in de koelkast.

Tijd voor de wasabimayonaise.  Begin met het maken van een lekkere mayonaise.  Doe hiervoor 1 eetlepel mosterd in de hoge maatbeker.  Voeg er de eierdooiers bij, 2 eetlepels limoensap, 2 eetlepels lauw water en 400 ml olie.  Zet de staafmixer mooi beneden op de bodem bij de binding.  Start de mixer en van zodra je witte mayonaise ziet… ga je met de mixer langzaam naar omhoog. Ga pas hoger als rondom het mes van uw mixer alleen witte mayonaise te zien is. Van zodra je boven bent ga je nog een paar keer geheel op en neer met de nog draaiende mixer.  Kruid met peper en zout en wasabipasta.

Maak een eenvoudig slaatje met fijn gesneden rode kool, wortel, komkommer en sojascheuten.

Bestrijk de burgers eventueel met wat neutrale olie en grill ze in een hete pan tot ze gaar zijn.
Snijd de homemade burgerbroodjes doormidden en beleg ze met de salade, de Thaise burger en een toefje wasabimayonaise.

Lang leve vrijdagavond.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply