Met welke smaakmakers gaan jullie graag aan de slag in de keuken? Ik heb echt waar een hele lijst en mijn favorieten komen in golven aan bod. De ene periode ben ik gek op granaatappelsiroop en de andere keer is het rozemarijn of dragon. Ik zit momenteel in mijn limoenblad-fase. Lees het als een korte periode van verslaafd zijn aan een product. Wat me doet denken aan mijn zwangerschap toen ik werkelijk een moord zou gedaan hebben voor een appel. Niet moeilijk dat Camille bij alles verse appelmoes wil eten 😉. Het is gewoon een lange fase. Maar goed, limoenblad dus. Heel bekend in de Aziatische keuken en soms vermomd onder een andere naam: kaffirlimoenblaadjes of djeroek poeroet doen misschien een lampje branden. De blaadjes op zich vind ik al heel bijzonder. Dikke glanzende, donkergroene blaadjes die mooi in paartjes aan elkaar groeien. De taaie blaadjes zijn minder geschikt om zo te eten (tenzij je ze fijn gaat snipperen), maar geven een enorm frisse smaak van limoen (uiteraard 😉) aan je stoofgerechten. Ik gebruik het niet alleen bij curry’s maar ook in soep bijvoorbeeld in deze heerlijke, smaakvolle Thaise kippensoep.
Wat heb je nodig voor ongeveer 1,5 liter soep:
Bouillon:
1 sjalot
1 wit van prei
1 teentje look
1 citroengras
1 rode chilipeper (zonder zaadjes)
½ limoen
4 cm gember
snuifje zout
2 limoenblaadjes
2 kipfilets
1 koffielepel rietsuiker
1 l kippenbouillon
Verder:
150 g champignons
3 lente-uitjes
sojascheuten
200 ml kokosmelk
handvol verse koriander
Hoe maak je het:
Begin met het voorbereiden van de smaakmakers voor de bouillon. Snijd het wit van de lente-uitjes. Schil de sjalot en snijd in stukken. Pel de look en plet de look met de platte kant van je keukenmes. Doe hetzelfde met de stengel citroengras. Snijd de chilipeper overlangs en schraap de zaadjes eruit. Schil de gember en snijd in schijfjes. Was het witte gedeelte van de prei en snijd grof.
Breng de kippenbouillon aan de kook en voeg de smaakmakers (sjalot, prei, look, citroengras, chilipeper, gember, limoenblaadjes) toe. Breng op smaak met wat zout en de suiker. Voeg de kipfilets toe wanneer de bouillon kookt en draai het vuur dan lager. Laat de bouillon zo’n half uurtje zacht pruttelen onder een deksel.
Borstel ondertussen de paddenstoelen schoon en snijd in plakjes. Snijd het groene deel van de lente-uitjes in ringen.
Neem de gare kip uit de kookpot en zeef de bouillon. Pluk de kipfilets in stukjes en doe ze bij de gezeefde bouillon. Ook de champignons en de sojascheuten mogen bij de soep. Laat even opkoken zodat de groenten garen. Voeg limoensap, kokosmelk en eventueel nog wat zout toe. Zorg voor een goede zout-zuur-zoet balans.
Serveer de Thaise kippensoep met verse koriander en het groen van lente-uitjes.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
