Skip to content Skip to footer

Tiramisutaart

Mie en place tiramisutaart

Ik eet niet vaak taart, maar op heel bijzondere dagen mag het zeker wel.  Deze tiramisutaart is een toppertje.  Luchtige biscuit met een vleugje koffie en afgewerkt met mascarponeroom en cacao.  Een naked cake die erg makkelijk is om te maken.  Ik deel je graag enkele tips voor de perfecte biscuit.  Vlug naar het recept.

Tip: wil je een hogere taart.  Bak dan 2 biscuits en verdubbel de hoeveelheid mascarponeroom.
Meer inspiratie voor tiramisu vind je hier.

Wat heb je nodig voor 1 taart (op basis van 1 biscuit):

Basisrecept biscuit:
5 eieren
150 g witte suiker
150 g bloem
vanille-extract
snuifje zout

Mascarponeroom:
250 ml opklopbare room (minstens 35%)
250 g mascarpone
1 zakje vanillesuiker

Verder:
Dubbele espresso koffie
cacaopoeder

Hoe maak je het:

Verwarm de oven alvast op 180°C.
Maak de springvorm (diameter 24 cm) bakklaar met met boter en bloem.  Een bakpapiertje op de bodem maakt het ontvormen later makkelijker.

Stap 1: Mix de 5 eieren , de suiker, het snuifje zout en het vanille-extract au bain- marie.  Wanneer het mengsel 37°C bereikt heeft, klop je verder tot het mengsel wit, luchtig en op kamertemperatuur  is.  Ik gebruik een thermometer, maar je kan het ook voelen met je vinger.

Stap 2: Zeef de bloem en spatel deze voorzichtig (en vooral niet te lang) onder het eiermengsel.

Stap 3: Giet de biscuit in de springvorm (vol de vorm voor 2/3de ) en bak deze in ongeveer 30 minuten in de warme oven.  Open de deur nooit tijdens het bakken.  Controleer na 30 minuten of de biscuit gaar is.  Gebruik een prikker om te kijken of er nog deeg aan blijft kleven.  Wanneer de prikker schoon is, mag de biscuit uit de oven.  Laat afkoelen op een rooster en haal na een 15-tal minuten de bsicuit uit de vorm.

Stap 4: Klop de room en de vanillesuiker lobbig.  Voeg de mascarpone toe en meng tot stijve pieken.

Stap 5: Halveer de afgekoelde biscuit en besprenkel elke kant met koffie.  Dit geeft extra smaak en zorgt ervoor dat de biscuit niet te droog wordt.  Leg de delen op elkaar en werk af met (een deel van) de mascarponeroom.  Een spatelmes is handig om het naked effect te krijgen.  Zeef cacaopoeder over de tiramisutaart en gebruik een spuitzak om toefjes mascarponeroom te spuiten.

Liefs

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.