Toast met Brie de Meaux

Toast met Brie de Meaux

Wit en rood blijven voor mij dé kleuren voor de feestdagen.  Ik hou van het traditionele kleurenpalet. Dit jaar kies ik voor onze feesttafel een strak, rond en wit servies en combineer ik al dat sobers met knalrode accenten.  Eenvoudige decoratie in natuurlijk hout geeft onmiddellijk wat warmte aan de tafel.  De finishing touch zijn de vele kaarsjes die voor mij nooit mogen ontbreken.  Bij zo’n gezellige tafel hoort natuurlijk een feestelijk hapje.  Deze toast met Brie de Meaux is helemaal “assorti” met mijn tafel.  De lekkere “Roi du Fromage” van bij Lourdon in Brasschaat krijgt een ereplaats op mijn tafel.  De verfijnde kaas met ziltzoete smaak is de ideale smaakmaker als partyopener en krijgt gezelschap van een chutney van verse veenbessen.  De gesuikerde veenbessen zorgen dan weer voor de elegante afwerking.

Nog inspiratie nodig om de honger aan te scherpen? Misschien zegt dit je wat Mont d’or met bospaddenstoelen, Aurélie met peer of vijgen met St Agur.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Ongeveer 200 g Brie de Meaux (Te koop bij Lourdon Bredabaan 295 in Brasschaat)

Chutney:
250 g verse veenbessen
2 appels  (ik koos voor Jonagold)
200 g kristalsuiker
snuifje kaneel
2 dl water

Gesuikerde veenbessen:
400 g kristalsuiker
5 dl water
200 g verse veenbessen
150 g fijne kristalsuiker

8-tal sneetjes rond toastbrood
enkele blaadjes verse munt

Hoe maak je het:

Maak op voorhand de gesuikerde veenbessen en de chutney.
Breng voor de gesuikerde veenbessen het water met de 400 g kristalsuiker aan de kook.  De suiker mag smelten, maar moet geen karamel worden.  Zet het vuur uit en voeg de veenbessen bij het suikerwater.  Laat de veenbessen in het suikerwater een nachtje afkoelen.  Giet de afgekoelde veenbessen af in een vergiet en rol ze door de fijne kristalsuiker.

Voor de chutney schil je de appels en verwijder je het klokhuis.  Snijd ze in kleine stukjes.  Breng de appelstukjes met de veenbessen aan de kook samen met het water.  Voeg de suiker en een snuifje kaneel toe.  Plaats een deksel op de pot want de veenbessen gaan ploffen.  Laat sudderen op een zacht vuur tot de chutney voldoende is ingekookt.  Laat de chutney afkoelen.

Lepel op elk toastje een beetje veenbessenchutney.  Leg hierop een lekker stukje Brie de Meaux.  Werk het hapje af met een gesuikerd veenbesje en een takje munt.
Laat het smaken.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply