Skip to content Skip to footer

Toast met rosbief

Mie en Place toast met rosbief

Je gaat me niet geloven, maar in onze kruidentuin heb ik al nieuw, fris groen kunnen spotten.   Het zijn de sprietjes van mijn knoflook die al aan het groeien zijn.  Ik stopte vorige maand enkele dikke tenen look in de grond en laat ze nu groeien tot de bladeren gaan verdorren.  In de late lente of vroege zomer zullen de bollen rijp zijn om te oogsten.  Na het drogen zijn ze klaar om te gebruiken in de keuken en zoals jullie weten, gebruik ik graag look in mijn gerechten.  Ik kan trouwens nog steeds oogsten van onze rozemarijn, tijm, salie, bieslook en peterselie.  Andere planten zijn misschien bovengronds afgestorven, maar onder de grond leven ze verder tot na de winter.  Mierikswortel is zo’n plant.  Ik zie een roodpaars stukje boven de grond wachten tot het warmer wordt of tot die geoogst gaat worden, want dat kan nu volop.  De pittige, pikante smaak past perfect bij mijn toast met rosbief.  Ik bakte het brood voor dit feestelijk hapje zelf, maar je kan natuurlijk ook even langs de bakker lopen.

Nog een broodrecept met speltbloem vind je hier.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

brood (recept uit de bakbijbel):
500 g bloem
10 g zout
20 g boter op kamertemperatuur
7 g gedroogde gist
300 ml lauwwarm water

mierikswortelcrème:
2 eetlepels geraspte mierikswortel
3 eetlepels zure room
citroensap
peper
zout

verder:
per toast een schelletje rosbief
kappertjes
radijzen
enkele slablaadjes

Hoe maak je het:

Het brood bakken kan je gerust een dag op voorhand doen.  Op zich is het niet moeilijk, maar zoals bij veel recepten heb je alleen maar tijd nodig.  Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af en meng ze met elkaar tot een deeg.  Zorg ervoor dat het water niet te warm is.  Kneed het deeg minimaal 10 minuten.  Door het kneden gaan de gluten hun werk doen en zal het brood mooi rijzen in de oven.  Maak een deegbal en laat het deeg in een met olie ingevette kom (afgedekt) rijzen.  De eerste rijs duurt ongeveer 1 uur.  Kneed het gerezen deeg even door en leg het in een ingevette en bebloemde cakevorm.  Laat het deeg opnieuw afgedekt 1 uur rijzen.  Bak na de tweede rijs het brood af in een warme oven van 220°C voor ongeveer 45 minuten.  Laat het brood afkoelen alvorens er dikke plakken van de snijden. Toast het brood lichtjes.
Meng de ingrediënten voor de mierikswortelcrème en kruid met peper en zout.  Smeer op een toast en beleg vervolgens met de rosbief en de andere ingrediënten. 
Eenvoudige heerlijkheid of hoe noemen ze zoiets? Meer moet een feestelijk gerechtje niet zijn voor mij.

Liefs,

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.