Tomaat farci

Tomaat farci

Onze dochter Camille speelt graag volgend spelletje: “rood” of “groen”,  “strand” of “stad”, “veggie” of “vlees”…   Ze staat elke keer versteld over de snelheid waarin ik mijn keuzes kan maken en daarom bedenkt ze de meest moeilijke tegenstellingen om me in mijn snelheid van antwoorden te slim af te zijn.  Pientere meid.  Kiezen is aangeleerd en laat het duidelijk zijn dat kunnen kiezen handig is eens je volwassen bent.  Het lijkt met verschrikkelijk om bijvoorbeeld in de schoenwinkel te staan en niet te kunnen kiezen tussen twee paar schoenen.  In zo’n gevallen is mijn keuze heel simpel: koop de twee paar!  Grapje … of niet?  Maar de schoenen leiden mijn aandacht af.  Veggie of vlees dat was de vraag?  Ik ben zoals ze dat noemen een flexitariër!  Een flexi-wat?  Ik eet af en toe vlees, maar er zijn zeker een aantal dagen dat ik bewust geen vlees eet.  Voor het milieu, voor het dierenwelzijn, voor mijn gezondheid, maar ook omdat ik graag gevarieerd eet.  Eén van de dingen die ik wel nog graag klaarmaak en heel lekker vind, is tomaat farci.  Gevulde tomaten met gehakt blijft een heerlijke klassieker tussen al mijn veggie toppers.

Wat heb je nodig voor 4 personen:
400 g gemengd gehakt
4 tomaten
1 ei
40 g paneermeel
enkele takjes verse rozemarijn
enkele takjes verse tijm
1 teentje look
1 ui
vers gemalen peper
olijfolie

Afwerking:
peterselie
Falksalt rozemarijn

Voor het gerecht de oven in gaat, voeg ik nog een beetje magie toe!  Magie in de vorm van natuurlijke zoutvlokken gemaakt uit Mediterraans zeewater en geoogst in Cyprus.  Voor dit gerechtje gebruik ik het zout met rozemarijn.  Door de intense smaak, hoef ik minder zout te gebruiken, maar het resultaat is een fantastisch smaakbeleving.  Zin om dit te proberen?  Falksalt heeft buiten het kruidige rozemarijn nog meer smaken om te ontdekken.

Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 190°C.  Ik gebruik voor de gerecht de hetelucht functie.

Spoel de tomaten.  Je kan de tomaten “emonderen” (ontvellen).  Dompel ze hiervoor 15 seconden onder in kokend water.  Spoel ze nadien onder koud water.  Verwijder vervolgens het vel.
Snijd hoedjes van de tomaten en hol ze uit.  Schik de uitgeholde tomaten in een ovenschaal.  De hoedjes mogen er ook bij.

Pel de ui en snipper deze zeer fijn.  Doe in een mengschaal samen met het gehakt.  Voeg ook geperste look, 1 ei en het paneermeel toe.  Hak de verse kruiden zeer fijn en meng onder het gehaktmengsel.  Kruid met vers gemalen peper.  Kneed met je handen tot je een zacht vleesmengsel hebt.  Vul de tomaten met het gehakt.  De vulling mag net boven de rand komen.  Ik maak altijd nog extra balletjes 😉.

Besprenkel met een beetje olijfolie.  Verkruimel wat Falksalt rozemarijnkristallen boven elke tomaat of balletje.  De toegevoegde smaken komen nu los.  Plaats het gerecht een 30-tal minuten in de warme oven.  Werk de ovenschotel af met vers gehakte peterselie.

Lekker met rijst!

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply