Tomatenconfituur

Tomatenconfituur

Melk in kaas veranderen is een van de oudste ambachten die mensen al duizenden jaren toepassen om producten langer te kunnen bewaren.  Tijdens onze vakantie op Ibiza konden we genieten van heerlijke kaas gemaakt van schapenmelk.  Deze smakelijke kaas met zijn milde smaak past perfect bij mijn zoetzure tomatenconfituur.

Van verse tomaten die aan de plant hebben kunnen rijpen in de zon is iets waar je in onze streken alleen maar van kan dromen.  Kies daarom de meest smaakvolle tomaten die je kan vinden, kerstomaten kunnen eventueel de ideale vervanger zijn.  Verwijder in ieder geval de zaadjes niet, want deze bevatten de meeste smaak.  Combineer de tomaten met verse tijm en look voor een verrassend, smaakvolle confituur met een licht tomatenaccent.

Heerlijk wegdromen en nagenieten van prachtige zonsondergangen op het eiland dat mijn hart gestolen heeft.

Wat heb je nodig voor 1 potje tomatenconfituur:

500 g tomaten (de lekkerste die je kan vinden, kies eventueel voor kerstomaten)
250 g geleisuiker
takje verse tijm
scheutje olijfolie
peper
zout
scheutje rode wijnazijn
1 rode ui
teentje look

Hoe maak je het:

Spoel de tomaten en snijd ze in blokjes.  Hak de rode ui in fijne snippers en fruit deze op een matig vuur aan in een scheutje olijfolie.  Voeg na enkele minuten een geplet teentje look toe.  Ik verwijder de look op het einde zodat de smaak niet gaat overheersen.  Blus de gefruite ui met een beetje rode wijnazijn en laat even verdampen.  Voeg nu de tomatenblokjes toe samen met een bodempje water.  Snipper de verse tijm fijn en laat mee sudderen.  Breng op smaak met peper en zout.  Breng het geheel aan de kook.

Wanneer het geheel begint de borrelen en de tomaten zachter geworden zijn, mag je de geleisuiker toevoegen.  Laat het weer borrelen.  Je ziet nu schuim verschijnen.  Schep het schuim weg en controleer de dikte van de confituur.  Dit kan je doen door een lepeltje tomatenconfituur op een koud bordje te scheppen.  Hou het bordje schuin, wanneer de confituur niet meer loopt maar stolt, dan is die klaar.

Verwijder het teentje look.  Giet de confituur in een schoon potje en sluit goed af.
Serveren met heerlijke schapenkaas zoals Manchego en een toastje.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply