Tomatentaart

Tomatentaart

Deze lekkere, hartige tomatentaart heb ik al zo vaak gemaakt.  Voor mezelf, voor vrienden, maar vooral voor onze dochter die hier echt gek op is.  Zij noemt het haar pizzataart en eigenlijk heeft ze wel gelijk.  Een krokante bodem en de fantastische, pure smaken van mozzarella en basilicum die haar waarschijnlijk doen denken aan pizza Margherita.

Geen grote culinaire kunsten, maar een heerlijk, eenvoudig basisrecept waar je nog veel kanten mee op kan.  Ik maakte deze taart al met verse pesto op de bodem en ricotta bovenop. Wat ook een succesnummertje was, is de variant met mosterd en gruyère kaas. Njammie!

Hou je van een snel en makkelijke receptje, maar wil je wel iets vers op je bord, probeer dan zeker deze tomatentaart.  Super voor lunch, tip voor in de brooddoos of ideaal als lichte maaltijd met een heerlijk slaatje erbij. Benieuwd of jullie hier ook gek op gaan zijn?

Wat heb je nodig voor 1 taart:

1 vel bladerdeeg
een 5-tal smaakvolle tomaten
1 ei
2 teentjes look
gedroogde basilicum
mozzarella van goede kwaliteit
vers gemalen zwarte peper
grof zout
handvol verse basilicum
spray of klein klontje boter
beetje bloem
olijfolie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 190°C.
Vet een bakplaat in met een spray of met boter en strooi er een beetje bloem over.
Leg het bladerdeeg uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Spoel de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes van ongeveer 5 mm.
Rol het bladerdeeg uit op de bakplaat.  We gebruiken geen bakpapier.  Dit gaat voor de krokante bodem zorgen.

Plooi de randen van het bladerdeeg ongeveer 1 cm om.  Klop een eitje los met een vork.  Smeer de rand in met het losgeklopt ei.

Snipper de look fijn en verdeel de looksnippers op de taartbodem.  Leg hierop de tomatenschijfjes.  Ze mogen elkaar een beetje overlappen zoals dakpannen doen.  Kruid de tomaten met peper, zout en gedroogde basilicum.  Druppel ook wat olijfolie over de tomaten.  Zet de taart in de oven voor ongeveer 20 minuten.

Haal de taart uit de oven en leg er wat blokjes of schijfjes mozzarella op.  Kruid nog eens extra met gedroogde basilicum en zet de taart terug in de oven.

Wanneer de kaas pruttelt dan is ons taartje gebakken. Laat de taart even afkoelen en dien op met verse basilicum.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply