Tortilla

Tortilla

Uit Italië kennen we de frittata, een dikke omelet met veel groentjes.  Vergelijkbaar met de frittata maar niet identiek is de tortilla uit Spanje.  In deze beroemde Spaanse versie gaan altijd aardappelen.  De kunst zit hem in een omelet die niet te droog, niet te nat is, niet teveel ei, maar ook net genoeg aardappel.  Het lijkt me duidelijk dat de enige echte tortilla altijd door een Spanjaard wordt gemaakt, maar met mijn versie kom je al aardig in de buurt.  Kuch kuch!  Je maakt een tortilla in een handomdraai en je kan creatief zijn door er allerhande ingrediënten en smaken aan toe voegen (ideaal om de koelkast in te duiken op zoek naar ‘leftovers’).  Ik kies in deze versie voor zoete puntpaprika.  Serveer een stevige punt tortilla met een salade voor een lekkere maaltijd of maak een kleinere versie voor een heerlijke tapastafel. ¡Buen provecho

Wat heb je nodig voor een grote tortilla (4 personen):

5 middelgrote aardappelen
5 middelgrote eieren
een kleine ui
een klein teentje knoflook
een halve rode chilipeper
een kleine zoete puntpaprika
een scheut olijfolie
zout
peper
bieslook

Hoe maak je het:

Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes van ongeveer een halve cm dik. Kook de aardappels in water en zout.  Neem een pan met anti-aanbaklaag en verwarm de helft van de olijfolie. Als de olie warm is (maar niet te heet) voeg je de aardappelstukjes toe. De aardappelen mogen half gebakken worden.   Snipper de ui. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snijd in fijne ringen.  Snijd de look fijn en plet met de zijkant van je mes.  Verwijder de zaadlijsten uit de zoete puntpaprika en snijd in kleine stukjes.  Voeg, als de aardappelen bijna klaar zijn, de ui, de chilipeper, de knoflook en de zoete puntpaprika stukjes eraan toe. Klop ondertussen de eieren met wat zout en peper los in een grote kom. Giet de inhoud van de pan bij de losgeklopte eieren en meng kort.  Voeg  wat olijfolie in een diepe pan.  Giet het eiermengsel in de pan. Hou het vuur hoog de eerste seconden, maar zet het daarna direct lager. Zorg ervoor dat de aardappelen goed gespreid liggen en druk het mengsel wat aan. Laat het op een zacht vuurtje ongeveer 5 minuten bakken. Wanneer de onderkant gaar is, komt het moeilijkste: de tortilla omflippen zodat de andere kant gaar kan worden. Haal de pan van het vuur en dek af met een bord. Draai de tortilla om op het bord en schuif ze vervolgens met de andere kant terug in de pan. Laat ook die kant nog een 5-tal minuten bakken. Zet de tortilla, als ze klaar is, op een bord en laat wat afkoelen. Snij ze in taartpunten en dien op met fijn gesneden bieslook.  Serveer de punten eventueel met een lekker slaatje.

Liefs

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply