Traag gegaarde Ibericohaas

Traag gegaarde Ibericohaas

Scoren met de feestdagen?  Een voltreffer met dit stukje traag gegaarde Ibericohaas dat ideaal is voor een partygerecht op je bord.  Met mijn recept van dit stukje vlees ga je zeker blije gezichten toveren bij je gasten.  Dit vlees onderscheid zich met zijn authentieke smaak en weinig vet tot het meest geslaagde stukje van het Iberico varken.  Dit is een kwaliteitsproduct en dat proef je.  Ideaal dus …  Ik combineer dit lekker stukje vlees met pastinaakpuree. Pastinaak is al lang geen vergeten groente meer.  De witte wortel met de typisch zoete smaak laat zich prima combineren met de pompoencrème en de Parijse champignons.  De wortels geven “bite” in dit gerecht en de pousse de blette zorgt voor extra pit.

Wat heb je nodig voor 4 personen:
800 g Ibericohaas
grof zeezout
grof gemalen zwarte peper
hoeveboter

12 fijne wortels
zout
grof gemalen zwarte peper
honing (of agave siroop)
hoeveboter

6 stuks pastinaak
room
witte peper
zout
verse nootmuskaat

250 g Parijse champignons
hoeveboter
zout
grof gemalen zwarte peper
citroensap

halve butternutpompoen
1 sjalot
grof gemalen zwarte peper
grof zeezout
room

handvol pousse de blette (jong geoogste blaadjes van de snijbiet)

Hoe maak je het:
Leg het vlees uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen voor je het gaat bakken.
Warm de oven voor op 160 °C.

Schil de pastinaken en snijd de achterkanten eraf.  Snijd in kleinere stukjes en kook de groenten goed gaar in gezouten water.  Kook ze echt gaar en pureer de stukjes nadien in een blender met wat room.  Kruid met witte peper en zout en verse nootmuskaat.  Hou de puree warm op een laag vuurtje.

Snijd de Butternut overlangs in twee.  Verwijder de zaadlijsten en snij de pompoen in kleinere schijfjes die je makkelijk kan schillen en kan verdelen in hapklare stukjes.  Schil een teentje look.  Kook de pompoenstukjes gaar in licht gezouten water.  Pureer de gare stukjes pompoen met de look, room, peper en zout.  Houd de pompoencrème warm op een laag vuurtje.

Verwijder van de wortels de eindjes en het grootste gedeelte van het loof.  Kook ze beetgaar in licht gezouten water.   Smelt wat boter in een pan en bak de wortels kort met wat honing, peper en zout. Houd ze warm.
Borstel de champignons en snijd ze in vier. Bak ze in een warme pan met hoeveboter.  Sprenkel er wat citroen over en kruid met peper en zout.

Kruid de Ibericohaas met peper en zout en korst aan elke kant aan in een pan met hete hoeveboter.  Leg de varkenshaas in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie.  Laat het vlees verder garen in de warme oven.  Ik reken 9 minuten per 100 gram voor het perfecte resultaat. Gebruik boven en onderwarmte. Laat het gare vlees 10 minuten rusten uit de oven (leg aluminiumfolie over het vlees tijdens de rusttijd).

Doe de pompoencrème in een spuitzak met rechte mond.
Snijd het vlees met een scherp mes in dikke plakken.

Warm de borden voor in een oven op lage temperatuur.
Dresseer op de je feestbordjes met een rondje pastinaakpuree.  Schik het vlees erover.  Werk af met de wortels en de champignons.  Dresseer de borden met de pousse de blette en enkele toefjes pompoencrème.
Smakelijk eten van dit feestelijk bordje

Liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply