Vanillekoekjes voor Pasen

Vanillekoekjes voor Pasen

Ik hou van kaarsen branden in huis.  Zo gezellig en zeker wanneer ze dan ook nog eens lekker ruiken. Al moet ik toegeven dat niets de geur van zelfgebakken koekjes kan overtreffen.  Kaarsen met de geur van koekjes tellen niet! 😉
Toen wij jaren geleden ons eerste huis gingen verkopen, bakte ik altijd koekjes wanneer er mensen gingen langskomen. Ons huis was binnen de twee weken verkocht.  Ik geloof nog altijd dat het de geur van de zelfgebakken koekjes was die samen met heel veel kaarsjes en een zacht muziekje op de achtergrond ervoor gezorgd heeft dat dit zo vlot ging.  Al was het natuurlijk een heel leuk huisje, waar we hard in gewerkt hadden om er onze thuis van te maken.  Het duurde dan ook heel lang voor ik in mijn hoofd, de stap kon zetten om dit huis te koop te zetten.  Ik was enorm bang om het gevoel van “onze thuis” niet meer te voelen wanneer we zouden verhuizen.  De komst van Camille zorgde er echter voor dat ons huis te klein werd en zo verhuisden we toch en leerde ik iets heel belangrijks.  Het is namelijk de liefde van de mensen in het huis dat voor het thuisgevoel zorgt én de geur van zelfgebakken vanillekoekjes voor Pasen natuurlijk.

Wat heb je nodig:

Deeg:
240 g bloem
120 g boter zonder zout (op kamertemperatuur)
120 g suiker
1 ei
enkele druppels vanille-extract

Afwerking:
Hier kan je weer heel creatief mee zijn.
Ik gebruikte voor deze koekjes:
– rolfondant (blokjes kopen in de winkel)
– suikerglazuur (eiwit, bloemsuiker, citroensap)
– versieringen (te koop in de winkel)

Kan ook:
chocoladeglazuur
marsepein
bloemsuiker

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 190°C.
Zeef de bloem en doe er stukjes boter bij.  Voeg de suiker en het ei toe en kneed alles zeer goed door elkaar.  Dit werkje kan je makkelijk met je handen doen.  Het is belangrijk dat je het deeg zo droog mogelijk houdt.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven ondergrond en steek de koekjes uit met vormpjes.
Leg de vormpjes op een bakplaat (invetten hoeft niet) en bak ze in de warme oven.  Dit duurt ongeveer een 15-tal minuten.

Laat de vanillekoekjes op de bakplaat afkoelen.
Rol de fondant uit en steek vormpjes uit met hetzelfde uitsteekvormpje zoals voor de koekjes.

Maak suiker glazuur.  Hiervoor voeg je bij het eiwit de bloemsuiker en meng je heel goed.  Blijf suiker toevoegen tot het begint in te dikken.  Er mag nog wat citroensap toe voor de smaak.

Druk de fondant op het koekje.  Je kan ook eerst een heel dun laagje suikerglazuur op het koekje doen en dan de fondant erop kleven.

Werk de fondant verder af met wat suikerglazuur en suikerdecoratie.
Je kan de koekjes kort bewaren in een afgesloten koekjesdoos, maar dat lukt meestal niet zo goed, wegens te lekker!

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply