September is de maand waarin de overgang van zomer naar de herfst gemaakt wordt. Je neemt misschien met gemengde gevoelens afscheid van lange avonden op je terras, maar je krijgt er wel iets voor in de plaats. Je kan namelijk weer heerlijk genieten van de nieuwe Belgische oogst. Maar weet jij nog welk fruit er typisch is voor de herfst? Het aanbod in de winkel is het hele jaar zo ruim dat je in de winter nog zomerfruit zoals aardbeien zou kunnen eten. Hmmm … Toch heeft seizoensgebonden eten alleen maar voordelen. Wanneer je eet volgens het ritme van de natuur eet je altijd lekker en vers, ben je duurzaam bezig en wordt je lichaam blij van al die variatie in verschillende voedingsstoffen en vitaminen. Bovendien kent elk seizoen zijn eigen smaak en kleur. Zo schakel je in september over naar warmere tonen en vollere smaken. Die natuurwissels geven me keer op keer inspiratie. Dus maakte ik voor de melancholische maand september een dessert met vanilleroom en crumble van appel en blauwe bessen. Vol van smaak en met het fruit dat deze maand volop voorhanden is: appels. De blauwe bessen kunnen nog net (tot eind september) en vormen een zalige combinatie met de appels en vanille. Proef jij mee de herfst?
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
Vanilleroom:
½ liter melk
3 eierdooiers (bewaar het eiwit voor bijvoorbeeld Eton mess te maken)
50 g vanillepoeder (pudding poeder vanille smaak bijv van Imperial)
1 vanillestokje
100 g suiker
1 dl room
Crumble:
50 g havermout
50 g bloem
50 g rietsuiker
50 g boter
250 g blauwe bessen
2 appels
Hoe maak je het:
Warm de hoeveelheid melk op. Doe dit op een zacht vuurtje. Snij de vanillestok open en schraap de zaadjes uit de peul. Voeg de vanillemerg bij de melk. Ook de peul mag erbij, dit zorgt voor extra smaak.
Voeg de suiker bij de eierdooiers. Klop deze met een handmixer of keukenrobot op tot een ruban. De suikers zijn volledig opgelost wanneer het mengsel wit ziet. Voeg nu de vanillepoeder toe en roer zorgvuldig onder het mengsel.
Verwijder de vanillepeul uit de melk en giet de vanillemelk bij de ruban met vanillepoeder. Roer goed door en giet het mengsel opnieuw in de kookpot. Breng het mengsel tot net onder het kookpunt en plaats dan van het vuur. Laat even afkoelen en maak ondertussen de crumble. Verwarm de oven eerst voor op 180°C. Meng met je schone handen de havermout met de bloem, rietsuiker en de boter. Spoel de blauwe bessen en schil de appels. Leg het fruit in een ovenschaal. Verdeel de crumble over het fruit en zet de schaal in de oven voor ongeveer 20 minuten (of tot wanneer de crumble goudbruin ziet). Haal uit de oven en laat afkoelen. De crumble wordt kruimelig en krokant tijdens het afkoelen.
Meng de room onder de vanilleroom. Roer goed en giet de saus in een spuitzak. Laat verder afkoelen in de frigo.
Spuit de afgekoelde vanilleroom in glazen of schaaltjes en verdeel de crumble met appel en blauw bessen over je dessert.
Wat een heerlijke start van het nieuwe seizoen. Geniet van deze vanilleroom en crumble van appel en blauwe bessen.
Probeer je dit thuis?Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.beDit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
