Nu de feestdagen weer voor de deur staan, vraag ik me af wat een gerecht nu precies feestelijk maakt? Voor mij zijn de party proof gerechtjes die gerechten waarmee ik iedereen blij mee kan maken aan de tafel. Het zijn de recepten die ik het liefste maak in mijn Mie en Place-keuken. Oké, ik geef toe dat ik misschien wat extra aandacht besteed aan mijn bordschikking en een feestelijke touch mag natuurlijk ook niet ontbreken. Dit jaar kies ik voor een klassiek varkenshaasje dat ik pimp met een heerlijke Maille mosterdcrème. Die twee zijn al een “match made in heaven”, maar ze krijgen nog gezelschap van rode biet. Bij deze verrassende smaakcombinatie serveer ik nog iets speels. Wat dacht je van mosterdkaviaar? Feest op je bord ♥
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
Varkenshaas:
800 g varkenshaas
klontje boter
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout
Rode bietjes in witte wijn:
ongeveer 700 g rode biet
3-tal laurierblaadjes
1 steranijsje
1 fles witte wijn (dit hoeft niet de duurste fles te zijn)
1 theelepel peperbolletjes
Maille mosterdcrème:
100 g zure room
1 eetlepel Maille mosterd
theelepel witte wijnazijn
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout
Mosterdkaviaar:
3 eetlepels mosterdzaad
3 eetlepels sherry azijn
1 eetlepel suiker
Verder:
enkele augurkjes van Maille
verse bladpeterselie
Hoe maak je het:
Leg het vlees uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen voor je het gaat bakken.
Warm de oven voor op 160 °C.
Kruid de varkenshaas met peper en zout en korst aan elke kant aan in een pan met hete boter. Leg het vlees in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Laat het vlees verder garen in de warme oven. Ik reken 9 minuten per 100 gram voor het perfecte resultaat. Gebruik de oven in de stand ‘boven- en onderwarmte’. Laat het gare vlees 10 minuten rusten uit de oven (leg aluminiumfolie over het vlees tijdens de rusttijd).
Maak alvast de kaviaar. Meng hiervoor het mosterdzaad met 3 eetlepels water, de sherry azijn en de suiker in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat op een zacht vuur indikken. Laat de mosterdkaviaar aan de kant afkoelen.
Was de rode bieten onder stromend water. Doe ze in een kookpot samen met de witte wijn. Kneus de peperbollen in een vijzel en doe deze samen met het steranijsje in de kookpot. Plaats een deksel op de pot en breng zachtjes aan de kook. Laat ze ongeveer 45 minuten garen (afhankelijk van de grootte van de bietjes). Laat een beetje afkoelen en schil de gare rode bietjes. Snijd ze in partjes.
Meng voor de Maille mosterdcrème, de mosterd met de zure room en een beetje witte wijnazijn. Breng de crème op smaak met peper en zout.
Serveer het varkenshaasje met de Maille mosterdcrème, de rode bietjes en de mosterdkaviaar. Werk af met verse bladpeterselie en augurkjes.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
