Varkenshaasje met spruitenpuree

Varkenshaasje met spruitenpuree

“Waar haal jij je inspiratie toch altijd?” Deze vraag stellen ze me vaak en eigenlijk is het antwoord heel eenvoudig.  OVERAL!  Natuurlijk heb ook ik van die dagen waarop mijn ideeën ver te zoeken zijn en ik dus 0,0% inspiratie heb.  En dan?  Op die dagen ga ik ijverig op zoek naar een brainwave… en dat doe ik zo:  Ik ga ideeën shoppen.  Omdat ik graag de seizoenen volg in de keuken, zijn het vaak de lekkere producten die ik in de winkel zie liggen die me inspiratie geven.  Of ik draai de boel helemaal om en ga iets eten.  Want vaak komen de ideetjes vanzelf wanneer we op restaurant gaan eten of de voetjes onder tafel mogen schuiven bij vrienden.  Wat ook altijd helpt om weer een frisse blik te krijgen is een pauze nemen.  Door rust in mijn hoofd te creëren, maak ik weer oneindig veel plaats om me te laten inspireren door de kleine dingen: een heerlijke kookgeur die ik ruik of die ik me plots herinner van vroeger.  Lang leve mijn goed werkend geurgeheugen 😊.  Wanneer dat allemaal niet helpt om me weer creatief aan de slag te krijgen dan is het tijd om een hulplijn in te schakelen.  Het klinkt misschien grappig, maar het bekijken van een prachtige “food” foto, het lezen van een post van een medeblogger online of het lezen van recepten van mijn lievelingschefs.  Het geeft me allemaal creatieve insteekjes om weer aan de slag te gaan met datgene dat ik het liefste doe.  Koken.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Vlees:
800 g varkenshaas
grof zeezout
grof gemalen zwarte peper
klontje hoeveboter

Spruitenpuree:
800 g spruiten
klontje hoeveboter
grof gemalen zwarte peper
snuifje zout
snuifje bicarbonaat
nootmuskaat

Mosterdsaus:
2 grote eetlepels graantjesmosterd
250 ml (soja)room (cuisine)

Afwerking:
8-tal gekookte spruiten
2 sjalotjes
teentje look
200 g spekblokjes

Hoe maak je het:

Leg het vlees uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen voor je het gaat bakken.
Warm de oven voor op 160 °C.

Was de spruiten en verwijder eventueel de buitenste blaadjes.  Maak een kruisvormige inkeping in de onderkant van de spruiten.  Dit helpt om de kooltjes gelijkmatig te laten garen.  Breng een ruime kookpan water met zout en bicarbonaat aan de kook.  Voeg de spruiten toe aan het kokend water en kook ze beetgaar.  Plaats geen deksel op pot tijdens het koken.  Giet de gare spruiten af spoel ze onmiddellijk met ijskoudwater.  Bewaar een 8-tal spruitjes voor de afwerking van het gerecht.  Pureer de rest van de spruiten samen met een klontje hoeveboter.  Kruid met peper, zout en verse gemalen nootmuskaat.

Kruid de varkenshaas met peper en zout en korst aan elke kant aan in een pan met hete hoeveboter.  Leg het vlees in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie.  Laat het vlees verder garen in de warme oven.  Ik reken 9 minuten per 100 gram voor het perfecte resultaat. Gebruik boven- en onderwarmte. Laat het gare vlees 10 minuten rusten uit de oven (leg aluminiumfolie over het vlees tijdens de rusttijd).

Bak de spekblokjes in de braadpan van het varkenshaasje.  Snijd de spruitjes die je opzij hebt gehouden in 4 en bak ze samen met de spruitjes.  Schil het teentje look en de sjalotjes, snipper ze fijn en voeg ze toe bij het spek en de spruitjes.  Schep de garnituur uit de pan en houd warm.  Blus de pan met wat water en voeg 2 grote eetlepels graantjesmosterd toe.  Ook de sojaroom mag in de pan.  Laat de mosterdsaus op een kalm vuur indikken.

Snijd het vlees.  Schep een lepel mosterdsaus op de borden en dresseer hierop een schepje spruitenpuree.  Schik een stukje vlees op de puree en werk af met de gebakken spruitjes met look.

Lekker in het seizoen.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply