De eerste tekenen van de herfst sluipen stilletjes binnen: frisse ochtenden, vallende bladeren en de zin in gerechten die iets dieper en warmer smaken.
Voor dit recept liet ik me inspireren door de seizoenskleuren op mijn bord: zachtroze varkenshaas ingewreven met kruidige tijmmosterd, naast een salade vol biet, appel en vijg. Wat dit gerecht nog specialer maakt, is de manier waarop het gepresenteerd wordt. De diepe slakom en het robuuste bord geven de herfsttinten van de salade en het vlees een extra podium. Want eerlijk: de juiste kom of het juiste bord kan een gerecht écht laten spreken.
De producten zelf – de geurige tijmmosterd, het grof Zeeuws zout en de bijzondere azijn op basis van vijgen en dadels – vond ik bij De Kookerij in Brasschaat. Lokaal shoppen blijft een van mijn favoriete manieren om een recept nog meer karakter te geven.
Alles lezen over het maken van een vinaigrette doe je in mijn artikel over Griekse salade met fetakroketjes. Diezelfde basis tilt ook deze herfstsalade naar een hoger niveau.
Dit varkenshaasje met tijmmosterd en herfstige salade van biet, appel en vijg wordt jouw volgende favoriet.
Wat heb je nodig voor 4 personen:
Varkenshaasje:
2 varkenshazen (samen ± 600 g)
2 eetlepels tijmmosterd
1 eetlepel olijfolie
klontje boter
Grof Zeeuws zout & versgemalen peper
20 cl room
Herfstige salade:
3 gekookte of geroosterde bieten (in blokjes)
2 appels van bij ons (in dunne schijfjes of reepjes, met schil)
4 verse vijgen (gehalveerd of in kwarten)
75 g walnoten
100 g veldsla
2 stronkjes witloof
1 stuk rode eikenbladsla van bij ons
Vinaigrette:
3 eetlepels azijn van vijgen en dadels
6 eetlepels Eleolado olijfolie
Grof Zeeuws zout
peper
Hoe maak je het:
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Dep de varkenshaas droog en wrijf in met tijmmosterd.
Verhit de olijfolie in een pan en schroei de varkenshaas rondom dicht op hoog vuur. Voeg een klein klontje boter in de pan.
Zet de pan in een voorverwarmde oven en laat verder garen. Ik reken 9 minuten per 100 g en de temperatuur zet ik op 160°C.
Haal het vlees uit de oven en laat het 5 minuten rusten.
💡 Culinaire tip: Laat je varkenshaasje na het bakken altijd even rusten, bij voorkeur op de zijkant of “omgekeerd”. Zo verdeelt het vleessap zich weer mooi door het vlees én blijft de korst lekker stevig in plaats van zompig.
Giet het meeste braadvet weg. Blus de braadresten met een scheutje water en roer alles los. Voeg een scheut room en een lepel tijmmosterd toe. Kruid af met een beetje grof Zeeuws zout en klaar – een saus die het vlees perfect omhult zonder te overheersen.
Salade
Meng veldsla en de eikenbladsla. Snijd het witloof en meng onder de salade. Voeg bietenblokjes, appelpartjes en vijgen toe. Bestrooi met geroosterde walnoten.
Meng voor de vinaigrette de azijn met de olijfolie. Kruid met zout en peper. Meng door de salade net voor het serveren.
Genieten maar!
Liefs
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.