Skip to content Skip to footer

Vegetarische balletjes in tomatensaus

Vegetarische balletjes in tomatensaus

Elke dag vlees, aardappelen en groenten op het menu zetten, zit misschien wel in onze eetcultuur ingebakken, maar is echt niet nodig als je gezond en gevarieerd wilt eten.  In een afwisselend weekmenu horen zeker ook vegetarische gerechten thuis.
Ik pas op met kant en klare vleesvervangers.  Deze bevatten vaak veel ongezonde additieven.
Bovendien vind ik dat je vlees niet altijd hoeft te vervangen.  Het denken in groenten en toevoegen van peulvruchten, nootjes, zaden, pitten en verse kruiden maken van je maaltijd een feestje.
Wist je dat op mijn site alle vegetarische gerechten worden aangeduid met een groen blaadje.  Handig als je op zoek bent naar wat inspiratie.  Kijk zeker eens naar mijn recept voor vegetarische balletjes in tomatensaus.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Voor de balletjes:
250 g rode linzen (1 nacht geweekt in koud water)
1 ei
100 g paneermeel
gehaktkruiden van Verstegen (bevat geen vlees)
rijstolie

Voor de tomatensaus:
400 g kerstomaten (of andere rijpe tomaten die je graag wilt opwerken)
olijfolie
2 sjalotjes
tomatenpuree
lepeltje suiker
rode wijnazijn
zwarte peper
zout
basilicum
verse peterselie voor de afwerking

Hoe maak je het:

Laat de linzen 1 nacht weken in koud water.  Spoel ze vervolgens af onder stromend water.  Doe dit tot al het zetmeel is weggespoeld.  Het spoelwater moet helder zijn.

Mix de rauwe linzen met een keukenrobot fijn.  Voeg het ei, de kruiden en het paneermeel toe.
Tip: gebruik genoeg kruiden om smaak in je gerecht te brengen.
Rol met schone handen middelgrote balletjes.  Zet eventjes opzij.

Spoel de tomaten, schil de sjalotjes en snijd in stukjes.  Fruit de sjalot aan in olijfolie.  Voeg de suiker toe en laat even rustig gaan op een laag vuur.  Blus het geheel met een scheutje rode wijnazijn.  Voeg dan de tomatenpuree en de verse tomaten toe.  Soms is het nodig om een klein scheutje water toe te voegen.  Kruid met peper, zout en basilicum en laat rustig sudderen onder een deksel.

Bak ondertussen de vegetarische balletjes goudbruin.  Je hebt hiervoor redelijk veel rijstolie nodig.  Laat de balletjes op een lager vuur verder garen.  Controleer regelmatig zodat ze niet te droog worden.

Serveer de vegetarische balletjes in tomatensaus.  Werk af met verse peterselie.

Tip: varieer eens met kruiden.
Komijn, kurkuma en look zijn ook heerlijk bij  deze balletjes.
Serveer ze met couscous met verse kruiden of in een salade.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.

Liefs,