Ons huis voelt altijd een beetje als Spanje. Ik hou van ons licht interieur met blauwgroene accenten die me doen wegdromen naar Ibiza. Het eiland waar ik het liefste op vakantie ga, maar als het even niet kan dan geniet ik even hard van ons eigen rustgevende plekje al zou een idyllische baai het plaatje wel afmaken ;).
Ik krijg zin om zuiders te koken wanneer de zon schijnt in onze keuken. Ramen open en alleen maar Spaanse geuren en muziek. Heerlijk. Het wordt een homemade vegetarische paella. Een gerecht dat niet alleen mijn honger wekt, maar ook mijn nieuwsgierigheid. Wat maakt dit rijstgerecht, dat zijn bakermat kent in de binnenlanden van Valencia zo’n groot succes?
Voor de oorsprong van het woord paella moet je niet ver zoeken. Het wereldberoemde Spaanse gerecht dankt immers zijn naam aan de speciale pan waarin het gerecht gemaakt wordt. Een leukere versie vind ik de folkloristische vertelling over de naamgeving. Zo zou de naam afgeleid zijn van het feit dat de mannen één keer per jaar voor de vrouwen uit het dorp kookten. Ze maakten een bont gerecht vol restjes para ella (voor haar) en zo werd het gerecht paella genoemd. Dus Vlaamse mannen … niets is zo onweerstaanbaar dan een man die iets speciaals kookt om zijn vrouw te imponeren. Werkt altijd bij mij 😊
Terug naar mijn vegetarische paella boordevol smaak en liefde. Ga je liever voor de traditionele versie denk dan aan kip, chorizo, konijn, zeevruchten, …
Neem deze belangrijk tips wel even mee voor je aan de slag gaat :
* Gebruik de juiste rijst. Arros Bomba is perfect (een korte korrel die veel vocht kan opnemen)
* Investeer in goede saffraan (kleine tip: check onze Belgische saffraan eens)
* Een goede paella moet “socarrat” hebben. Een knapperig korstje onderaan de pan dat je met de houten lepel mag uitschrapen.
* Gebruik een pan voor paella om dit gerecht te maken. De grote, lage pan zorgt voor een goede warmteverdeling.
* Dit gerecht eet je met vrienden en familie. Maak het gezellig en serveer er een lekker glaasje wijn bij. Een aromatische wijn die perfect bij rijstgerechten gaat is de Murviedro Pasion witte wijn. Een fantastische biologische wijn uit de regio van Valencia. Geschikt voor vegetariërs en veganisten en verkrijgbaar bij Delhaize.
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
1 grote zoete ui
1 courgette
1 rode paprika
1 gele paprika
scheutje olijfolie
200 g rijst voor Arros Bombo rijst
½ l groentebouillon
1 bio citroen
150 g doperwten (vers of uit de diepvries)
1 theelepel kurkuma
1 theelepel paprika poeder
1 blaadje laurier
gedroogde chilipeper naar smaak
½ theelepel gemalen korianderzaad
enkele draadjes saffraan
½ gemalen kruidnagel
1 teentje look
snuifje witte peper
½ theelepel gemalen rozemarijn
Hoe maak je het:
Snipper de ui in niet te kleine stukjes. Schil de paprika’s en snijd de gele in blokjes en de rode in reepjes. Snijd de gewassen courgette in dobbeltjes. Verwarm alvast de bouillon. Verhit wat olijfolie in de paella pan en stoof de ui glazig, voeg gele, rode paprika toe. Snijd de look zeer fijn en voeg toe. Schep een paar keer om. Laat vervolgens de rijst meebakken. Blus het geheel met de bouillon en kruid af met al de kruiden. Laat sudderen tot het vocht is opgenomen door de rijst en onderaan de pan een laagje zit. Voeg op het laatste moment de erwten toe. Ze hebben niet lang nodig en blijven op deze manier mooi groen. Serveer de vegetarische paella met citroen.
Buen provecho en geniet van het heerlijke sobremesa … gezellig natafelen.
Liefs,
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.