Veggie curry

Veggie curry

Ik maak een veggie curry met bloemkool, kikkererwten en tomaten.  Laat je niet afschrikken door de bloemkool en de lijst kruiden die nodig zijn om deze fantastische curry te bereiden.  Alle specerijen zijn courant te verkrijgen in het warenhuis.  Met deze kruiden maak ik een kruidig en warm mengsel dat in Indië dagelijks gebruikt wordt in de keuken.  Je kan deze garam masala ook kant en klaar kopen, maar ik verkies toch mijn eigen samenstelling.  Al is het maar om mijn gerecht een persoonlijke toets te geven.  Wat je ook verkiest, voeg de kruidenmix pas op het einde van de bereiding toe zodat geur en smaak behouden blijven.   Dit gaat je doen watertanden …  Zeker weten.

Wat heb je nodig voor 4 personen:
1 middelgrote bloemkool
2 eetlepels zonnebloemolie
3 uien
4 teentjes look
1 theelepel geraspte gember
2 theelepels korianderblad
2 theelepels komijnpoeder
flinke snuif gedroogde chilivlokken
400 g pruimtomaten uit blik
400 g kikkererwten
1 eetlepel tomatenpuree
handvol rozijnen
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper
handvol verse koriander

Voor de garam masala meng je alle onderstaande kruiden in een mortier.  Ik maak een grotere hoeveelheid voor in mijn kruidenkast.  Je hebt voor deze curry ongeveer 2 theelepels nodig.
1 eetlepel gemalen komijn
1 ½  theelepel korianderblad
1 ½  theelepel kardemon poeder
1 ½  theelepel zwarte peper
1 theelepel kaneelpoeder
1 ½ theelepel gemalen kruidnagel
1 ½ theelepel gemalen nootmuskaat

Hoe maak je het:
Verdeel de bloemkool in middelgrote roosjes.  Doe ze in een grote pan, voeg koud water en zout toe en breng flink aan de kook.  Wanneer de bloemkoolroosjes halfgaar zijn, neem je de pan van het vuur en giet je het water af.  Zet de bloemkool aan de kant.
Verhit de zonnebloemolie in een grote pan.  Voeg de uien, gember en look toe en laat dit even fruiten.
Nu is het tijd om de koriander, komijn, chilivlokken en wat zout en peper toe te voegen.  Laat 5 minuten mee stoven.
Doe bij dit geurende mengsel de tomaten, de kikkererwten, de rozijnen en de bloemkool.  Meng alles voorzichtig door elkaar en schenk er dan zoveel koud water bij dat alles bijna onder water staat.  Breng aan de kook en laat de bloemkolen verder garen.  Voeg eventueel wat tomatenpuree toe wanneer de saus te lopend zou zijn.
Roer de garam masala door de curry.  Proef of er eventueel nog peper en zout bij mag.
Dien deze lekkere curry op met vers gesneden koriander.

Liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply