Veggie lasagne

Veggie lasagne

Als echte lekkerbek hou ik natuurlijk van een homemade lasagneschotel met vlees, maar eerlijk waar … in deze veggie lasagne mis je het vlees én de pasta helemaal niet.  Integendeel tot wat je misschien aan het denken bent, is dit een heerlijk vullende groentenvariatie.  Uiteraard met kaas en een heleboel verse kruiden voor extra smaak.  Dit is voor mij het perfecte gerechtje om te maken, wanneer ik na een drukke dag rust wil vinden achter mijn kookpotjes.  Je hebt er dus een beetje werk mee, maar het resultaat geeft zoveel voldoening.  Een fantastisch smaakvolle en gezonde comfortfoodschotel  die ook nog eens mooi oogt.    Blije gezichtjes aan de tafel en ooh, een zen-gevoel in mijn hoofd.  Wat wil je nog meer?  Dit wil ik graag met jullie delen.

Wat heb je nodig voor een grote schotel (4 personen):

400 g spinazie
2 theelepels verse dille (gedroogde kan ook)
2 eetlepels paneermeel
250 g ricotta kaas
100 g Parmezaanse kaas
vers gemalen zwarte peper
snuifje zout
handvol verse platte peterselie
klontje boter

1 ronde courgette
1 grote rode, (punt)paprika
teentje look
1 eetlepel olijfolie
vers gemalen zwarte peper
snuifje zout
enkele takjes verse oregano
enkele takjes verse tijm

1 grote ajuin
1 teentje look
400 g gepelde tomaten
enkele takjes verse oregano
enkele takjes verse tijm
handvol verse basilicum
snuifje suiker
vers gemalen zwarte peper
snuifje zout
1 grote aubergine
grof zout
mozzarella van goede kwaliteit

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 180°C.
Beginnen doen we met de aubergines.  Deze heerlijke groenten hebben de neiging om veel water op te nemen.  Het duurt ook even voor ze gaar zijn.  Daarom kan je ze best eerst grillen.  Snijd ze in plakken van ongeveer een halve cm en besprenkel ze met grof zout.  Leg de plakken in een schaal met daarover keukenpapier.  Laat ze een 30-tal minuten liggen.

Dep het zout van de aubergineplakken en kerf ze een beetje in met een scherp mesje.  Grill vervolgens de plakken in een zeer hete grillpan.  Ik gebruik enkel wat peper.  Wanneer je graag wat olie gebruikt, zorg er dan voor dat je de plakjes lichtjes invet en niet de pan.
Zet de gegrilde plakjes aan de kant.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier.  Spoel de courgette en de paprika.  Snijd de courgette in schijven van ongeveer een halve cm.  De paprika mag je in dikke repen snijden.  Leg de groeten op de ovenschaal samen met een teentje geplette look, de verse oregano en de tijm.  Besprenkel het geheel met wat olijfolie en kruid met peper en zout.  Zet de ovenplaat voor ongeveer 25 min in de oven.

Snipper de ui en een teentje look fijn.  Fruit deze aan in wat olijfolie.  Voeg de gepelde tomaten bij de gefruite ui en look.   Kruid met fijn gehakte verse tijm, oregano en basilicum.  Breng op smaak met peper en zout.  Voeg ook wat suiker bij de tomatensaus en laat op een laag vuurtje pruttelen.

Nu is het tijd om te beginnen aan het spinazie-kaasmengsel.  Spoel hiervoor de spinazie en laat even uitlekken.  Smelt wat boter in een grote kookpot en stoof de spinazie aan.  Kruid met peper en zout.  Doe de gestoofde spinazie in een zeef en duw er zoveel mogelijk water uit.  Hak de spinazie heel fijn en meng met de ricotta en geraspte Parmezaanse kaas en het paneermeel.  Breng op smaak met zout, peper, dille en fijn gehakte platte peterselie.  Zet het spinazie-kaasmengsel aan de kant.

Snijd de mozzarella in plakken.

Tijd om het allerleukste deel van dit recept.  Neem een grote ovenschaal en vul deze met de tomatensaus.  Leg hierin plakken aubergine en vervolgens op elke plak een lepel spinazie-ricottamengsel, een plakje courgette, een schijf mozzarella, een stukje paprika en weer een lepel spinazie-ricotta.  Eindig met een plak aubergine en een stukje paprika.
Zet de schotel in de oven.  De mozzarella moet gesmolten zijn en de lasagne warm.
Genieten van deze heerlijke schotel.  Mmm!

Nog wat spinazie-ricottamengsel over?  Niet erg … Gebruik het mengsel om grote pastaschelpen te vullen.  Wat extra kaas on top, in de oven en hopla het eten voor morgen is ook al klaar.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply