Vijgendessert

Vijgendessert

Er zijn verschillende manieren om vijgen te eten, in een voorgerecht, een hoofdgerecht, in een salade of  een vijgendessert.  De mogelijkheden zijn enorm maar eén ding staat vast: ze zijn goddelijk lekker wanneer ze vers en rijp zijn.  Omdat ik ze het liefst in het seizoen eet en ik nog nooit een nagerecht met vijg had gemaakt, ontwikkelde ik een vijgendessert met smaken die perfect aansluiten bij de zoete smaak van deze eeuwenoude vrucht.  Ik liet me inspireren door Portugal waar sinaasappel, amandelen en vijgen typische en veel gebruikte producten zijn.  Al moet ik bekennen dat de Amarettikoekjes die ik gebruikte dan weer typisch Italiaans zijn.  Tja, een eclectische afsluiter voor na de maaltijd dan maar.  Lekker is het alvast.

Wat heb je nodig voor 4 glaasjes:
8-tal verse vijgen
een 30-tal Amarettikoekjes
handvol amandelschilfers
250 g plattekaas
250 g mascarpone
1 bio sinaasappel
16 g vanillesuiker (vermeerder als je liever van zoete nagerechten houdt)
verse (lopende) honing

Hoe maak je het:
Vul de glaasjes met een 6-tal Amaretti koekjes.

Maak een mengsel van de platte kaas met de mascarpone en de vanillesuiker.

Spoel de vijgen en snijd het topje weg.  Snijd de vijgen vervolgens in hapklare stukjes.  Houd nog 4 partjes over.

Verdeel de vijgenstukjes over de glaasjes en schep hierop het kaasmengsel.
Werk af met zeste van sinaasappel en een extra Amarettikoekje.

Rooster de amandelschilfers op een laag vuurtje en verdeel ze over de dessertglaasjes.
Drizzel wat honing over elk glaasje.

Een verrassend, eenvoudig dessertje. 

Liefs,

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply