Vijgen met St. Agur

Vijgen met St. Agur

Vijgen met een blauwader kaas, blijft een heerlijke combinatie en als je voor deze kaas naar Lourdon in Brasschaat gaat dan stap je gelukkig buiten met een fantastische St. Agur kaas.  Romig, pittig en Frans.  De kaastip van kaasmeester Anja Faes zit er weer bonk op.  Deze schimmelkaas met zijn uniek karakter heeft een sterke smaak, maar een boterzachte structuur.  Deze romige textuur is perfect voor mijn feestelijk gerecht met verse vijgen begeleid met walnoten en een heerlijke zoete honing van de imker uit mijn straat.  Vijgen met St. Agur is fantastisch eenvoudig en ooh zo puur.

Nog meer zin in startertjes met kaas dan zijn deze ook iets voor jou:
Mont d’or met bospaddenstoelen
Aurélie met peer

Wat heb je nodig voor 4 personen:

4 verse, rijpe vijgen
ongeveer 200 g St. Agur kaas (Te koop bij Lourdon Bredabaan 295 in Brasschaat)
scheutje room
de beste honing die je kan vinden (ik gebruikte inlandse lentehoning van imker Johan Feyaerts)
walnoten
50 g witte suiker
scheutje water
zwarte peper

Hoe maak je dit:

Spoel de verse vijgen en snijd de topjes weg.  Snijd ze in 4, maar laat ze onderaan heel.  Gebruik een kleine blender om de St. Agur fijn te mixen met een beetje room.  Doe de eenvoudige mousse in een spuitzak en leg even in de koelkast.

Hak de walnoten grof.
Neem een kleine pan en verwarm hierin de suiker met een scheutje water.  Laat de suiker smelten op een matig vuur.  Pas op met de kokende suiker.  Strooi de noten in de suiker.  Roer even en laat het mengsel afkoelen op een stuk bakpapier.

Vul de verse vijgen met de mousse van St. Agur.  Werk af met een snuifje peper, een beetje honing en gekarameliseerd nootje.

Lekker eenvoudig met topproducten.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply