Vijgentartaar met burrata

Vijgentartaar met burrata

Ooooh … het najaar is er weer.  Tijd om na het tomatenseizoen uit de zomer aan de slag te gaan met nieuwe seizoensproducten die nu op en top zijn.  Neem nu vijgen.  Deze aromatische vruchten zijn in het begin van de herfst tot ongeveer november op hun best.  Tenzij je dus vijgen na Pasen wilt eten, is het nu het moment om aan de slag te gaan.  Ik maak een vijgentartaar met burrata.
Vijgen zijn bijzondere vruchten of liever een verzameling van vele honderden vruchtjes. De zaadjes zijn namelijk kleine vruchtjes.  Ze zijn heerlijk wanneer ze rijp zijn, sappig en vol van smaak.  Geschikt om te verwerken in zoete of in zoute gerechten.  Ik eet ze het liefst vers en puur, zonder te veel toevoegingen.  Ik ga in de supermarkt op zoek naar de ideale exemplaren.  Deze zien er fris en stevig uit en geven een beetje mee wanneer je er in knijpt .  Goed gekeurd na mijn strenge selectie verwerk ik ze in mijn keuken graag tot een vijgentartaar met een andere topper burrata. Let’s “fall” in love.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

8-tal super verse, rijpe vijgen
2 bolletjes burrata
handvol blaadjes verse munt
scheutje olijfolie
grof zeezout
200 g amandelschilfers
eventueel een scheutje honing  (ik kies voor honing rechtstreeks van de imker.  Adresje nodig?  Stuur me een bericht en ik deel het graag met jou)

Hoe maak je het:

Was de verse vijgen onder stromend water en dep ze droog.  Neem een heel scherp mes en hak de vijgen fijn.  Er mag nog een beetje structuur in zitten, maar liever geen brokken (oooh klinkt fout).  Breng de tartaar op smaak met grof zeezout, een scheutje lekkere olijfolie en gesnipperde verse munt. Houd nog enkel blaadjes over voor de afwerking.  Hak de amandelschilfers half grof en meng voorzichtig onder het vijgenmengsel.  Proef even en voeg eventueel nog een druppetje honing toe.
Schik de tartaar op de borden.  Ik gebruik hiervoor een serveerring.  Prak de bolletjes burrata en verdeel over de tartaar.  Werk af met een blaadje munt.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply