Vlierbessenconfituur

Vlierbessenconfituur

Yes, de tijd van de vlierbessen is weer aangebroken.  Met de bessen van deze superfoodboom maak ik vandaag vlierbessenconfituur.  Dit recept heb ik gevonden bij Madam Confituur en is echt heerlijk.  Gebruik natuurlijk alleen de rijpe besjes en geen onrijpe, groene bessen.  Het ritsen van de bessen is best tijdrovend, maar zo de moeite waard.

De appels geven de heftige smaak van vlierbessen wat zachtheid en zoetheid.  Dit is de “perfect match”.  Als je niet zo van pitjes houdt dan is dit waarschijnlijk niet je ding, maar anders … doen!  Ik hoop dat jullie dit even lekker vinden dan ik!

Wat heb je nodig (voor 1 potje van 300 ml):
300 g goed gespoelde vlierbessen
100 g appel
200 g confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)
20 ml appelazijn
100 ml water
2 eetlepels sinaasappelrasp

Hoe maak je het:
Haal de vlierbessen van de takjes met een vork of pluk de besje met de hand.  Spoel ze zeer grondig onder stromend water.  Plet de vlierbessen met een vork en doe ze vervolgens in een ruime kookpot. Giet het water en de azijn erbij.  Schil de appel en snijd in blokjes.  Voeg de appelblokjes bij de vlierbessen samen met de zeste van sinaasappel.  Breng het geheel aan de kook en laat het afgedekt voor 10 minuten koken.

Neem de kookpot van het vuur en pureer even met een pureestamper. Roer daarna de confituursuiker door de fruitige massa. Warm terug op en laat 3 minuten flink doorkoken. Indien je schuim bespeurt, mag je aan het afschuimen gaan.
Giet vervolgens de hete confituur in propere potjes, sluit u ze af met een deksel en laat alles omgekeerd afkoelen.
Dit smaakt echt heerlijk op toast op zo’n een herfstachtige ochtend.

Liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply