Vol- au- vent, vidée, kippenragout of koninginnenhapje wie kent dit nu niet? Deze klassieker kwam vroeger op tafel als het feest was. Tegenwoordig eten we dit waar en wanneer we maar willen. Toch blijf ik best kieskeurig en eet ik mijn vol-au-vent het liefste wanneer deze gemaakt is van een hele kip.
Ja, akkoord, het kost een beetje tijd en moeite, maar van het smeuïge resultaat in combinatie met vers gesneden frietjes en een frisse salade doet je echt wel watertanden.
Volg snel mijn recept en verwen je gasten met deze Belgische topper.
Wat heb je nodig (voor 4 personen)?
Voor de bouillon
1 maïskip
3 liter water
½ bol look
2 dikke uien
2 dikke wortels
3 stengels selder
3 dunne preistronken
2 laurierblaadjes van Verstegen
10 peperbollen van Verstegen
enkele takjes verse tijm
1 bussel peterselie (met stengels)
enkele takjes verse rozemarijn
2 kruidnagels van Verstegen
Voor de saus
50 g boter
50 g bloem
300 ml melk
300 ml kippenbouillon
scheutje room
snuifje curry van Verstegen
peper van Verstegen
zout van Verstegen
nootmuskaat van Verstegen
citroensap (naar smaak)
Voor de vulling
stukken kip
300 g gemengd gehakt
1 ei
100 g paneermeel
gehaktkruiden van Verstegen
250 g champignons
klontje boter
peper van Verstegen
zout van Verstegen
4 bladerdeegkoekjes
Hoe maak je het?
Start met het trekken van de bouillon. Spoel hiervoor alle groenten grondig schoon. Snijd alles in grove stukken. Plet de bolletjes peper zodat ze meer smaak afgeven. Doe de groenten en aromaten in een grote pot. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat een 15-tal minuten sudderen en voeg dan de kip toe. Laat het geheel ongeveer een uurtje zacht pruttelen. Schuim de bouillon regelmatig af.
Haal de gare kip uit de pot om af te koelen. Zeef de bouillon door een puntzeef. De groenten en aromaten gebruik je niet meer en mogen weg. Je gebruikt de bouillon voor het garen van de gehaktballetjes en het maken van de saus. De overschot kan je gebruiken voor soep of invriezen voor later.
De gare, afgekoelde kip kan je plukken. De stukken vlees gebruik je straks voor onze vol-au-vent.
Maak vervolgens de saus op basis van een roux. Smelt de boter in een kookpot. Voeg de bloem toe en laat het mengsel al roerend “opdrogen” op een laag vuurtje. Zodra je koekjes ruikt, schenk je een deel van de kippenbouillon in de pot. Blijf doorroeren met een klopper (garde) zodat je geen klontertjes krijgt. Voeg eventueel nog wat bouillon bij tot je een vloeibare saus krijgt. Wacht tot de saus bubbelt en kruid dan af met peper, zout, nootmuskaat en een snuifje curry. Wat citroensap brengt de saus in balans en een scheutje room zorgt voor de afwerking.
Borstel de champignons schoon en snijd ze in schijfjes. Bak ze in wat boter en kruid met peper en zout. De paddenstoelen mogen samen met de stukjes kip in de saus.
Meng het gehakt met het ei, paneermeel en de kruiden. Rol er balletjes van en kook ze gaar in de verse kippenbouillon. Schep de gare balletjes bij de rest van de vol- au- vent en roer de saus om.
Verwarm de bladerdeegkoekjes in de oven. Volg hiervoor de instructies op de verpakking.
Serveer het vidéeke met vers gesneden frietjes een fris slaatje en homemade mayonaise.
TIPS:
* Wist je dat je dit gerust een dag op voorhand kan maken? De smaken van de vol- au- vent komen zo nog meer tot hun recht.
* Het bladerdeegkoekje kan je zelf maken of bestellen bij de bakker.
Hiervoor mag je me altijd uitnodigen. Smakelijk.
Liefs
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.