Wafels

Wafels

Er zijn zo van die bijzondere recepten die je leert van moeder op dochter.  In mijn geval van bomma op kleindochter.  Dit recept voor wafels gaat dus al heel wat jaren mee en werd geperfectioneerd door een wel heel bijzondere dame.  Een dame met een heel groot hart en de uitzonderlijke gave om aan te voelen wat niet onder woorden gebracht kan worden.  Zij leefde met haar hart en geest open en dat proefde je ook aan tafel, want alles wat ze maakte was met liefde en zorg bereid.  Ja, het gevoel van elke dag feest aan de tafel en de passie voor koken heb ik zeker van haar doorgekregen en zal ik hopelijk op mijn beurt kunnen doorgeven aan onze dochter.
Deze blog is dus voor mijn allerliefste bomma, die ondanks het feit dat ze jammer genoeg niet meer onder ons leeft, maar in ons hart, mijn grootste inspiratiebron blijft en niet alleen in de keuken.

Wat heb je nodig (voor ongeveer 15 wafels):

250 g tarwebloem
250 g zelfrijzende bloem
250 g ongezouten boter
350 g witte suiker
12 g vanillesuiker
4 eieren
1,5 dl melk
snuifje zout

Hoe maak je het:

Verwarm het wafelijzer op stand 7. Doe dit ruim op voorhand zodat het ijzer goed heet is.  Wrijf de bakplaten ook in met een neutrale olie.

Weeg de ingrediënten zorgvuldig af.
Smelt de boter op een zacht vuurtje.  Voeg de hoeveelheid melk bij de gesmolten boter.
Meng de hoeveelheid zelfrijzende en tarwebloem met de suiker en de vanillesuiker.  Kluts de eieren (zoals voor een omelet) en voeg dit bij het mengsel van bloem en suiker.  Roer goed tot alle klonters zijn verdwenen.  Schenk de gesmolten boter samen met de melk bij het deeg en roer goed tot je een egaal wafelbeslag krijgt.  Voeg ook een snuifje zout toe.

Leg hoopjes deeg in het midden van het warme wafelijzer.  Doe het apparaat dicht.  Zorg er wel voor dat de wafels ruimte krijgen om te rijzen.  Bak de wafels , maar wees geduldig 🙂 .

Draai het wafelijzer regelmatig om.  Wanneer de stoom verdwenen is, dan zijn de wafels meestal klaar.  Gebruik een lange prikvork om de gebakken wafels voorzichtig uit het wafelijzer te halen.  Laat de warme wafels afkoelen op een rooster.

Bewaar de afgekoelde wafels in een goed afgesloten doos.
Lekker met een lepel Griekse yoghurt en wat vers fruit.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply