Warme salade van pompoen en champignons

Warme salade van pompoen en champignons

Ik maak ongeveer 2 keer per week een gerecht met vlees.  Dus een echte vegetariër kan je me niet noemen.  Ik hou gewoon heel erg veel van groenten én ik ben een échte levensgenieter.  Die twee gaan perfect samen dus ben ik me beginnen te verdiepen in de veggie keuken. En wat een wereld ging er voor me open… In mijn keuken spelen verse seizoensgroenten de hoofdrol. Ik probeer het wel een beetje spannend te maken door andere combinaties, veel verse kruiden en heel veel liefde.  Ooh ja, vooraleer je het afvraagt, ik ga nooit met honger van tafel.

Ik kreeg het Veg! River Cottage boek (Hugh Fearnley-Whittingstall) ooit cadeau en het ondertussen heeft het een ereplaats in mijn kast.  Het staat vol met lekkere, eenvoudige groetenrecepten, maar het zijn de combinaties die het zo speciaal maken.  Ik deel met heel veel plezier het volgende recept met jullie en ben heel benieuwd wat jullie er van vinden?!

Dit heb je nodig voor 4 personen:

1 kleine pompoen (ik gebruik de flespompoen)
12 verse salieblaadjes
4 teentjes look in plakjes gesneden
100 ml olijfolie
klontje boter
300 g champignons in plakken gesneden
enkele druppels citroen
rucola
150 g blauwe kaas (ik gebruik soms ook fetakaas, pecorino of Parmezaanse kaas)
grof zeezout en zwarte peper

Dressing:

3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel balsamicoazijn (ik gebruik appelbasamico)

Zo maak je het:

Verwarm de oven op 190°C.  Schil en halveer de pompoen en verwijder de zaden.  Snijd de pompoen in stukken van ongeveer 3 cm en leg de stukken in een overschaal met de salie, knoflook, zout, peper en olijfolie.

Doe de boter in een pan en zet op een middelhoog vuur.  Bak de champignons gaar en besprenkel met wat citroensap.  Ik vind dat champignons dit zuurtje kunnen hebben om helemaal tot hun recht te komen.  Zorg dat de vloeistof helemaal verdampt is en kruid met peper en zout.

Roer voor de dressing de olie en azijn door elkaar en breng op smaak met peper en zout.  De verhouding 3 lepels olie en 1 lepel azijn is perfect als basis voor elke dressing.

Leg rucola op de borden en serveer met de nog warme pompoen, de champignons en de kaas.

Druppel wat van de dressing over de borden.

Liefs

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply