Laten we nu even die polaire vortex en sneeuw negeren en focussen op het feit dat het al een beetje lichter is ’s ochtends. Of ben ik de enige die dat kan zien? Ik hunker naar licht, blote benen, nieuwe seizoenproducten en warmer weer. Dus, begin alstublieft niet over die extreme winterpiek want ik wil lente en nog liever zomer. Pleasssse!
Ik maak alvast een typisch zonnig gerecht, maar ik blijf voor de zekerheid nog even trouw aan de typische producten van dit seizoen. Een winter panzanella dus met spek, champignons, spinazie, Burrata en natuurlijk brood. Want zonder brood natuurlijk geen panzanella. Genieten van die eerste zonnestralen, wandelingen met een koude neus en het uitkijken naar dat moment waarop je de terrasmeubelen weer buiten mag zetten. Nog even volhouden, maar met dit heerlijk slaatje lukt het wel. Wat denk jij?
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
Voor de korstjes:
500 gram oud, wit boerenbrood (niet gesneden)
2 eetlepel rode wijnazijn
6 eetlepels olijfolie
snuifje zout
Voor de salade:
250 g champignons
200 g jonge spinazie
1 bolletje Burrata (of meer 😊)
250 g spek
tijm (uit de tuin of van Verstegen)
teentje look
zout
peper
Hoe maak je het:
Ik begin met de korstjes. Verhit de oven op 200°C. Scheur het oude brood in stukjes. Doe ze in een mengkom met de eetlepels olijfolie, de eetlepels wijnazijn en het snuifje zout. Meng goed. Bak de korstjes kort in een pan tot ze gekleurd zijn. Schud ze uit de pan op een met bakpapier beklede ovenplaat en zet ze nog 12 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze afkoelen langs de kant.
Borstel de champignons schoon met een borsteltje. Verhit vervolgens voldoende vetstof in een hete pan en bak de paddenstoelen in enkele keren goudbruin. Voeg pas op het einde een beetje zout toe. Voeg de spekblokjes toe samen met een teentje look en bak alles krokant. Kruid het geheel met tijm en peper.
Spoel de spinazie en hak in stukken. Verdeel over een mooie kom en werk af met de gebakken champignons, de spekjes en de broodkorstjes.
Het smeuïge van de Burrata is hetgene dat deze winterse panzanella salade afmaakt.
Alvast uitkijken naar de lente met dit topgerechtje. Heb je liever de echte zomer versie? Klik dan hier.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,